Romló üzleti és fogyasztói várakozások

Vágólapra másolva!
Februárban - a januári javulás után - tovább romlott a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt kedvezőtlenebbek lettek.
Vágólapra másolva!

Az üzleti várakozások megközelítették a tavaly novemberben mért mélypontot. A vállalkozások 2004 nyár végéig jellemzően egyre optimistábbak lettek, majd az ősztől kezdve egyre erősödött a pesszimizmus.

Az iparban különösen sokat romlottak a várakozások, három éve nem volt ilyen alacsony a bizalmi index értéke. A januárinál kissé kedvezőtlenebbé vált az elmúlt időszak termelésének megítélése, a következő időszak megítélése pedig erőteljesen romlott. A rendelésállományt is többen látták alacsonyabbnak, mint az előző hónapban, és valamelyest nőttek a saját termelésű készletek. Az építőiparban az elmúlt hónapok termelésének, a rendelésállománynak és a foglalkoztatási lehetőségeknek a megítélése is romlott, ez utóbbi azonban így is sokkal kedvezőbb volt a múlt év véginél. A kereskedelemben a januárinál jobb üzletmenetről, de lényegesen passzívabb megrendelési politikáról számoltak be.

Az inflációs várakozások az iparban és a kereskedelemben januárhoz képest is mérséklődtek, az építőiparban csak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az ország helyzetéről csak a kereskedelmi cégek alkottak az előző havinál jobb véleményt.

A lakosság gazdasági várakozásai februárban, ha minimálisan is, de ugyancsak romlottak. Ez azonban nem változtatott azon a tendencián, hogy a bizalmi index értéke egy éve érezhetően javul, a mutató értéke most sokkal magasabb, mint egy évvel korábban, ugyanakkor lényegesen elmarad a két évvel korábban mért értéktől.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket februárban kissé rosszabbnak látták, mint januárban, és a következő 12 hónapban nem számítottak érdemi elmozdulásra. Az ország gazdasági helyzetét kedvezőtlenebbnek ítélték, mint az előző hónapban, s a következő egy évben e területen nem vártak változást. Inflációs várakozásaik a januárihoz képest nem változtak, de a következő 12 hónapban az áremelkedés ütemének érezhető csökkenésére számítottak. Munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik viszont kissé emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve ugyanolyan, mint az előző hónapban, a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások azonban enyhe javulást feltételeznek. Ezzel párhuzamosan emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Magyarország hét régiója közül kettőben javultak, ötben pedig romlottak a fogyasztók várakozásai. Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon igen jelentősen javult a fogyasztói bizalom. Ezzel szemben a Dél-Dunántúlon, a Nyugat-Dunántúlon, Közép-Magyarországon és az Észak-Alföldön az országos átlagnál nagyobb mértékben romlott a lakosság véleménye, míg a Dél-Alföld lakosainak véleménye az országos átlaggal megegyező mértékben romlott az előző hónaphoz képest - derül ki a GKI felméréséből.