Olcsóbbak lettek a lakáshitelek

Vágólapra másolva!
A jegybank legutóbbi kamatcsökkentésére nemcsak betéti, hanem hiteloldalon is reagáltak a bankok. A változások elsősorban a lakás célú, támogatott kölcsönöket érintik. A lekötött betétek kamatai ugyanakkor tovább mérséklődnek, így a nyolc százalékot elérő éves kamatról szóló ajánlat már igen jónak számít - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Jótékonyan hatott a jegybanki kamatcsökkentések sorozata a támogatott lakáshitelekre: a legutóbbi vágást követően ugyanis több hitelintézet bejelentette, hogy mérsékli támogatott konstrukcióinak kamatait.

Az Erste Bank hétfőtől az ötéves kamatperiódusú, új és használt lakásokra nyújtható jelzáloglevél kamattámogatott lakáshiteleket átlagosan egy százalékkal alacsonyabb kamattal kínálja. Az új lakás vásárlására felvehető ötéves kamatperiódusú hitelek kamata ennek következtében 4,99-ról 3,99 százalékra, a használt lakás vásárlására fordítható hitelek kamata pedig 6,99-ról 5,99 százalékra mérséklődött. A csökkentéssel párhuzamosan a jelzáloglevél kamattámogatott lakáshiteleknél tízéves, a kiegészítő kamattámogatásos lakáshiteleknél pedig ötéves kamatperiódust vezettek be. A tízéves kamatperiódusú jelzáloglevél kamattámogatott lakáshitelek éves kamata szintén 3,99 százalék lett.

A K&H állami támogatásos jelzáloghitele - ötéves kamatperiódus esetén - az eddigi 4,95 százalék helyett 3,99 százalékos kamattal igényelhető. A kamattal párhuzamosan a teljes hiteldíjmutató (THM) is csökkent, az április 1-jéig érvényes 7,54 százalékról évi 6,58 százalékra. Ezentúl a K&H állami kiegészítő kamattámogatásos hitel a korábbi hatszázalékos kamat helyett április 1-jétől 3,99 százalékos kamattal vehető fel, a THM pedig 8,52 százalékról 6,37 százalékra csökken.

A Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. a március végi jegybanki kamatvágásra reagálva a lakossági és a vállalati forinthitelek irányadó kamatlábait egységesen 50 bázisponttal csökkentette, írja a Világgazdaság.