Benzináremelés lassíthatja a kamatcsökkenést

Vágólapra másolva!
A Mol újabb jelentős üzemanyag-áremelkedést jelentett be csütörtökön, elemzők szerint az újabb áremelés óvatosabb kamatcsökkentési politikára késztetheti a jegybankot. A gazdasági minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Mol Rt.-vel.
Vágólapra másolva!

A Mol a csütörtöki emelésekkel együtt számolva az elmúlt hónaptól 7,9 százalékkal emelte a benzin, s 7,6 százalékkal a gázolaj árát. A Mol piaci részesedése a magyar üzemanyag-kiskereskedelmi piacon 40 százalék körüli. A társaság szerint a világpiaci árak emelkedése a belföldi benzinárak 20 forintos növelését indokolta volna, ekkora léptékű drágulás azonban már visszafogta volna a keresletet, így szerényebb emelésről határozott.

Elemzők szerint az áremelés február óta megközelítette a tíz százalékot. "A közvetlen hatás az inflációs kosárra 0,5 százalékpont, további 0,1-0,2 százalékpont közvetett hatás később jelentkezhet" - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője.

Az üzemanyagárak emelkedése azt jelentheti, hogy a februári - év/év alapon számolt - meglepetésszerűen alacsony, 3,2 százalék lehetett az idei inflációs mélypont, s valószínűleg emelni kell az év végi inflációra vonatkozó előrejelzéseket. A fogyasztói árak decemberi növekedési üteme azonban valószínűleg így is a jegybank 3,0-5,0 százalék közötti célsávjának közepe táján helyezkedik majd el.

A dráguló benzin óvatossá teheti a Monetáris Tanácsot az április 25-i kamatdöntő ülésén. A Reuters elemzői felmérésének várakozása szerint az MNB 25 bázisponttal 7,5 százalékra mérsékli az irányadó kamatot a márciusi és februári 50, illetve 75 bázispontos csökkentés után.

A gazdasági miniszter egyeztet a Mol Rt.-vel

A gazdasági és közlekedési miniszter egyeztetéseket kezdeményezett az olajipari ágazat szereplőivel, elsősorban a Mol Rt.-vel arról, miként lehetne enyhíteni a piaci mozgások Magyarországra gyakorolt hatását - jelentette be a kormányszóvivő csütörtöki budapesti tájékoztatóján.

Batiz András kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormány két dolgot tehet: a Gazdasági Versenyhivatal megvizsgálhatja, szabályos-e az olajipari vállalat árképzése (ezt eddig rendben találták), illetve visszatéríthetik az adó egy részét. Hozzátette: az elemzések, tapasztalatok alapján ez tavaly nem volt hatásos, "túl sok kieséshez vezetett, miközben a kompenzálás inkább szimbolikus volt, és helyenként nehézkesen működött" - hangsúlyozta.