Vágólapra másolva!
Márciusban tovább romlott a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, a mínusz 19,6 pontos mutató 1,8 ponttal rosszabb a februárinál, miközben mind az üzleti, mind a fogyasztói várakozások romlottak - derül ki a kutatóintézet Európai Unió támogatásával készített felméréséből.
Vágólapra másolva!

Az üzleti várakozások pesszimistábbak, mint tavaly bármikor. A kereskedelemben a válaszadók a februárinál lényegesen rosszabb üzletmenetről és passzívabb jövőbeni megrendelési politikáról számoltak be, főleg ez magyarázza az üzleti szféra erősödő pesszimizmusát. Az iparban márciusban lényegében nem változtak a várakozások, de ez így is három éve a legalacsonyabb érték. A válaszolók a februárinál is rosszabbnak minősítették a termelési helyzetet és kilátásokat, de kedvezőbbnek látták rendelésállományukat. Az építőiparban a foglalkoztatási lehetőségek és a rendelésállomány megítélése javult - derül ki a GKI [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

A fogyasztók növekvő munkanélküliségre számítanak

A fogyasztói bizalmi index tavaly jelentősen emelkedett, idén azonban a februári szerény csökkenés után márciusban érezhetően esett. A mutató értéke így is sokkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket márciusban lényegesen jobbnak látták, mint februárban, de a következő 12 hónapban jelentős romlásra számítanak. Az ország gazdasági helyzetét szintén kedvezőtlenebbnek ítélték, mint az előző hónapban, ugyanakkor a következő egy évben e területen is lényeges romlást várnak. Inflációs várakozásaik a februárihoz képest lényegében nem változtak, a következő 12 hónapban az áremelkedés ütemének enyhe csökkenésére számítanak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik számottevően emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve rosszabb, mint az előző hónapban, és a következő 12 hónapban sem várnak érezhető változást. A megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya csökkent.