25 bázispontos kamatcsökkentést vár a Reuters

Vágólapra másolva!
A pénzügyminiszter-váltás és az államháztartás hiánya miatt felerősödött aggodalmak ellenére a Reuters áprilisi elemzői felmérésében nem változott az a várakozás, hogy hétfőn negyed százalékponttal csökkenti az alapkamatot a jegybank. A magyar devizakereskedők körében végzett felmérés szerint 15 kereskedőből nyolcan várnak kamatcsökkentést hétfőre.
Vágólapra másolva!

A kijelölt pénzügyminiszter, Veres János a Reuters által megkérdezett elemzők többsége szerint se nem lazítja, se nem szigorítja lényegesen a fiskális politikát, így változatlanul az éves hiány túlteljesülésére számítanak.

Az elemzők várakozása szerint a lendületes lazítás, ami tavaly október óta 3,25 százalékkal lejjebb hozta a kamatokat, ebben a hónapban lelassul, és májusban meg is szakadhat a trend. A későbbiekben azonban lassan tovább folytatódhat a kamatcsökkentés. Az év végére 7, a jövő év végére pedig 6,5 százalékpontos alapkamatot vetít előre a felmérés, ugyanúgy, mint egy hónappal korábban.

Az elemzők kis mértékben emelték viszont azt a kamatküszöböt, ami alatt már jelentős forintzuhanást valószínűsítenek. Az áprilisi felmérésben ez a szint 7,25 százalék, míg márciusban 7,0-7,25 százalék volt a becslés.

Újabb drasztikus forintgyengülést ugyanakkor sem az elemzők, sem a kereskedők nem várnak. A kereskedők szerint a kamatülés utáni napokban 247,50 és 250,50 forint között mozoghat az euró árfolyama, míg az elemzők a jövő hónap végén sem várnak 249,50-nél gyengébb forintot, az év végére viszont a 252-őt is elérheti a forint euróval szembeni jegyzése.