Járai: A forint nincs messze a legjobb eurócsatlakozási szinttől

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Járai Zsigmond szerint a forint mostani, 250/euró körüli árfolyama nincs messze a legjobb euróövezeti csatlakozási szinttől, írta a Reuters hírügynökség. Elemzők szerint a jegybankelnök megjegyzése támogatja a forintot, mert azt sugallja: a gazdaság kibírja a forint jelenlegi erősségét.
Vágólapra másolva!

"Az optimális átváltási árfolyam az egyensúlyi árfolyam lenne..., és úgy tűnik, jelenleg nem vagyunk nagyon messze az egyensúlyi árfolyamtól" - idézte Járai Zsigmondot a hírügynökség.

Elemzők szerint a bankelnök megjegyzése támogatja a forintot, mert azt sugallja, hogy a központi bankban úgy vélik: a magyar gazdaság kibírja a forint jelenlegi erősségét, írta a hírügynökség, emlékeztetve, hogy az elemzők korábban a 282,36 forint/eurós sávközéphez közelebbi belépési szintre számítottak.

Járai Zsigmond azt is mondta csütörtökön, hogy tart attól, hogy a kormány kihasználja az EU stabilitási paktumának enyhítését a költségvetési hiány csökkentéséhez szükséges reformok elkerülése végett. "A deficit nem az egyetlen probléma, hanem a kiadások nagysága is, az, hogy túl sokat költünk bérekre" - idézte Járait a hírügynökség.

A Reuters idézte a központi bank egy volt elnöke, Surányi György véleményét is arról, hogy az árfolyamot nem lehet egyensúlyi árfolyamnak minősíteni akkor, amikor a folyómérleg hiánya tartósan 9 százalék körül van és az importkereslet 6-7 százalékkal meghaladja az exportot.