Átalakítják a helyi iparűzési adót

Vágólapra másolva!
A kormány mindenképpen szeretné módosítani a helyi iparűzési adóra vonatkozó szabályozást, mivel ez az adófajta a külföldi befektetések gátjává vált - mondta Veres János pénzügyminiszter egy szerdai rendezvényen. A miniszter szerint elképzelhető, hogy egykulcsos lesz a személyi jövedelemadó-rendszer.
Vágólapra másolva!

Veres János szerint régi igazságtalanság, hogy az országban körülbelül 140 településhez "húz" a helyi iparűzési adó, azokhoz, ahol 1990 előtt nagyobb beruházások jöttek létre. A pénzügyminiszter szerda délután a Pallas Páholyban elmondta: a változásokról a kormány az érdekegyeztetésben folytatott tárgyalások után fog dönteni. A helyi iparűzési adót azonban mindenképpen átalakítják, vélhető, hogy az adóreform-bizottság javaslatának megfelelően az adó alapját a nyereség jelenti majd, és nem a forgalom. Az önkormányzatokat mindenképpen kompenzálni kívánják a kieső bevételekért, hogy ne lehetetlenüljenek el a változás miatt - írja a Népszabadság.

Elképzelhető, hogy egykulcsos lesz a személyi jövedelemadó-rendszer - mondta pénzügyminiszter. Veres János elmondása szerint vizsgálják, miként lehet a szlovák és a román adóreform hozta versenyképességi hátrányt leküzdeni. Most a két ország egykulcsos rendszerének tapasztalatait értékelik. Hogy lesz-e végül egykulcsos rendszer, a miniszter nem mondta ki, de az biztos: ha lesz, akkor sem fogják ezzel együtt eltörölni a kedvezményeket. Veres azt mondta ugyanis, azon gondolkodnak, bővítsék-e azon kedvezmények körét, amelyeket a magas jövedelműek nem vehetnek igénybe.

Nem terveznek azonban érdemi változást a társaságiadó-rendszerben, illetve a jövedéki adónál sem. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a gázolaj árának csökkentésére tett adóügyi kísérlet nem vált be.