15 milliárdot vettek fel eddig Fészekrakóval

Vágólapra másolva!
A Fészekrakó programban eddig 15,1 milliárd forint hitelt vettek fel, 5100 hitelkérelemmel. Az Országos Lakás és Építésügyi Hivatal elnöke szerint a jegybanki kamatcsökkentés tovább élénkítheti a keresletet a támogatott lakáshitel iránt.
Vágólapra másolva!

A Fészekrakó program február 1-jei indulása óta 5.100 kérelmet fogadtak be a pénzintézetek, 15,1 milliárd forint értékben - mondta Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett konferencián, csütörtökön Budapesten.

Borsi hozzátette: a jelenlegi átlagos 4 százalékos lakáscélú hitelkamat, a jegybanki alapkamat elmúlt időszakban történt csökkentése hatására, várhatóan szeptemberre - mivel 3 hónap késéssel épül be a lakáshitelkamatokba - 3,5 százalékra mérséklődhet, ami tovább élénkítheti a lakáshitel felvételt. Borsi László emlékeztetett arra, hogy a Fidesz kormány idején elindított lakástámogatási rendszer első három hónapjában 2.400 hitelkérelmet fogadtak be, 16 milliárd forint értékben.

Az OLÉH elnöke utalt arra, hogy a 2005 januárjában önálló kormányhivatallá alakult szervezet az idén 276 milliárd forint felett rendelkezik, ám ebből 210 milliárdot a korábbi években nyújtott lakáshitelek kamattámogatására kell fordítani. Elmondta, hogy a panelházak felújítására az elmúlt négy évben 4,5 milliárdot fordított az állam, míg az idén már 8 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy az ugyanekkora önkormányzati és lakossági résszel összesen 24 milliárd forint szolgál erre a célra. Borsi László elmondta: a közelmúltban az OLÉH, illetve a területet felügyelő tárca nélküli miniszter javaslatot tettek az unió bizottságának, hogy az EU 2007-től induló új költségvetési ciklusában a strukturális alapokból lehessen támogatást igénybe venni a panelfelújításokra.