Kóka szerint jó állapotban van a gazdaság

Vágólapra másolva!
Kóka János gazdasági miniszter szerint nem igaz, hogy a gazdaság romokban heverne. A miniszter egy pénteki konferencián arra azonban nem találta a választ, hogy ennek ellenére mi az oka a vállalkozók körében tapasztalható reménytelenségnek. Kóka szerint a legfontosabb feladat a bizalom kiterjesztése a politikára és az államigazgatásra.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 15 évben 50 milliárd, 2004-ben pedig 3,4 milliárd eurónyi működő tőke érkezett az országba és a gazdasági növekedés mértéke megközelíti a 4 százalékot, vagyis nem igaz, hogy romokban hever a gazdaság - jelentette ki Kóka János pénteken Galyatetőn. A további fejlődés, a szükséges reformok legfőbb akadálya ebben a helyzetben a minimális politikai konszenzus hiánya - mondta a gazdasági miniszter a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének közgyűlésén.

A politikus szerint az elmúlt évtized Magyarország történetének egyik legsikeresebb időszaka. Az elmúlt évszázadban nem volt olyan időszak, amikor 10 éven keresztül egyfolytában nőtt volna a gazdaság és egy évtized alatt olyan vállalkozási kultúra alakult ki, mint amilyen Nyugat-európában száz év alatt. Eközben százból hetven kis és középvállalkozó úgy érzi, hogy ezer sebből vérzik a magyar gazdaság és az elmúlt évtized az elmulasztott lehetőségek időszaka volt. Ugyanakkor a vállalkozói réteg "totálisan sikeres" - tette hozzá a miniszter.

Kóka János szerint nehéz megmondani, hogy mi az oka a reménytelenségnek. Különösen káros, hogy egyes politikai erők a gazdaság kapcsán csak feketepiacot és adóelkerülést emlegetnek, sőt már-már a profitszerzéssel és a szabad vállalkozással is szembe mennek - hangsúlyozta. A miniszter a legfontosabb feladatnak nevezte a "bizalmi rádiusz" kiterjesztését a politikára és az államigazgatása. Mert minél erősebb a bizalom hálója annál jobban működik a gazdaság is. A gazdasági kormányzat szempontjából ez azt jelenti, hogy nem terheli az állam felesleges adminisztrációval a vállalkozásokat, megteremti a megfizethető hitel feltételeit, okos adórendszert és kiszámítható gazdasági környezetet működtet. A száz lépés programját ennek érdekében indította el a kormányzat - mondta Kóka János.