Héthavi mélypontra süllyedt az euró

Vágólapra másolva!
Hét hónapja nem volt ilyen rossz helyzetben az euró a dollárhoz képest. Az Európai Unió közös valutája az uniós alkotmányt elutasító francia népszavazás miatt süllyedt mélypontra. Szakértők szerint a csökkenés azért nem jelentősebb, mert a befektetők már hetekkel ezelőtt felkészültek a franciák elutasító válaszára. Ugyanakkor az EU gazdasági biztosa bizakodó hangú közleményt adott ki az Unió gazdasági növekedéséről.
Vágólapra másolva!

Héthónapos mélypontra került az euró a dollárral szemben. Egy euró 1,2474 dollárba került a londoni tőzsdén délután két órakor - tudósít a Bloomberg hírügynökség. Az unió fizetőeszköze a yennel és az angol fonttal szemben is jelentősen gyengült.

Szakértők szerint az euró rossz szereplése egyértelműen a vasárnapi francia népszavazás eredményének tudható be. A francia szavazók elutasították az unió alkotmányát, amely mellett Chirac elnök és Raffarin miniszterelnök kampányolt.

Gazdasági szakértők szerint a francia "nem" egyaránt rosszat jelent a bővítésre váró országok az európai gazdasági növekedés, és a közös valuta számára. "A francia eredmény szerint az emberek szkeptikusak a további bővítésekkel szemben. Ez eléggé rossz jel az Eurónak" - vélekedik Armin Mekelburg, a HVB Csoport elemzője.

"Az európai növekedés amúgy is gyenge volt. Most, hogy a politikai akarat is epárolgott, bealkonyulhat az eurónak" - adott hangot borúlátásának Shahab Jalinoos, az ABN-Amro londoni árfolyamstratégája.

A kedvezőtlen francia döntés hatása azonban nem feltétlenül hoz majd további látványos értékvesztést az unió közös valutájának. A befektetők már hetekkel a vasárnapi referendum előtt megváltak eurójuktól, miután egyre biztosabbá vált, hogy az alkotmányt elutasítók győzedelmeskednek Franciaországban.

Az uniós alkotmány elutasítása elsősorban a csatlakozásra várakozó országok: Románia, Bugária, illetve hosszabb távon Törökország számára rossz hír. A francia szavazók elsősorban az unió bővítése miatt orroltak meg vezetőikre - ennek adtak hangot vasárnap.

A forint hétfőn erősödött a bankközi devizapiacon. Hétfőn 253,50/60 forintért jegyezték az eurót, ez tíz fillérrel alacsonyabb a pénteki árnál. Egy euró A magyarországi szakemberek nem féltik a forintot az francia szavazás okozta gazdasági gyengülés miatt: "Egyelőre gyengülés látszott" - foglalta össze a hétfői tapasztalatokat Skáre Balázs, a Hamilton Tőzsdeügynökség üzletkötője.

Skáre szerint nem kell zuhanásszerű gyengülésre számítani, középtávon azonban előfordulhat, hogy 260 forintba kerül majd egy euró. "Markáns erősödésre sincs ok, főleg, ha nem tartható a 3,6 százalékos államháztartási hiány" - véli Skáre.