Újabb változások várhatók az adórendszerben

Vágólapra másolva!
A száz lépés program keretében a következő két hétben újabb, vállalkozások versenyképességét erősítő intézkedések várhatóak - nyilatkozta Veres János pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség közgyűlésén.
Vágólapra másolva!

Az általános forgalmi adót érintő változásokat a szakmai érdekképviseletekkel is egyeztetik a következő tíz napban, majd a tervezett lépéseket nyilvánosságra hozzák. A jelenlegi felső áfakulcs csökkentése mindenképpen szerepel a tervek között.

A helyi iparűzési adó alapjának számítását módosító javaslat várhatóan ősszel kerül a parlament elé. Elképzelhető, hogy a mostani éves árbevétel-arányos 2 százalékos adókulcsot 1 százalékra csökkentenék és ezt kombinálnák egy 5 százalékos kiegészítő nyereség alapú adóval. Szó van arról is, hogy a vállalkozások választhatnának a régi és az új módszer között.

A pénzügyminiszter szerint az áfakulcsok változtatása azért vált szükségessé, mert számos környező országban már alacsonyabb, egykulcsos rendszert vezettek be. A módosításoknak összhangban kell lennie az euró bevezetésével kapcsolatos intézkedésekkel is.