Ötödével csökkent a deficit

Vágólapra másolva!
Közel húsz százalékkal sikerült leszorítani az államháztartási hiányt az előirányzotthoz képest A deficit az első öt hónapban így 837,7 milliárd forintot tett ki. A központi költségvetéshez a vártnál nagyobb összegű adóbevételek érkeztek, a kiadások pedig elmaradtak a várttól.
Vágólapra másolva!

Tizennyolc százalékkal alacsonyabb volt az előirányzotthpz kpest az államháztartás hiánya az első öt hónapban. A deficit májusban 127,7 milliárd forint volt, így az első öt havi deficit 837,7 milliárd forintot tett ki, az éves előirányzat 81,9 százalékát - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn az előzetes számok alapján.

Az államháztartás első öt havi hiányára a Pénzügyminisztérium korábbi prognózisa szerint 862,9 milliárd forintot vártak a pénzügyi tárcánál, vagyis a vártnál kedvezőbben alakultak az államháztartás folyamatai.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - egyenlege az elmúlt év májusában 174,8 milliárd forint deficitet mutatott, tavaly az első öt hónapban 722,4 milliárd forint hiánnyal zárt. Az államháztartási hiány 2004 első öt hónapjában az éves előirányzat 61 százaléka volt.

A központi költségvetés ez év május havi hiánya 91,5 milliárd forintot tett ki, míg az elkülönített állami pénzalapok 4,1 milliárd forintos deficittel zártak. A társadalombiztosítás alapjainak egyenlege 32,1 milliárd forint hiányt mutatott.

Az idei májusi folyamatokat az befolyásolta leginkább, hogy a központi költségvetésbe a vártnál nagyobb összegű adóbevételek érkeztek. A költségvetés májusi bevételei összességében 23 milliárd forinttal haladták meg a prognózist, a várakozásoknál kedvezőbben alakultak az egyszerűsített vállalkozói adó-, az általános forgalmi adó-, a jövedéki adó-, valamint az szja-bevételek. A kiadásoknál pedig a tervezetthez képest kevesebb kifizetés ment fogyasztói árkiegészítésekre, lakástámogatásokra és kevesebb volt a kifizetés a helyi önkormányzatok támogatására is.