Jövő hónaptól változnak az adószabályok

Vágólapra másolva!
Miközben a módosításokat a képviselők májusban az úgynevezett akadálymentesítő adócsomag keretében fogadták el, ezzel szemben az áfatörvény némely paragrafusának változása megnehezíti a vállalkozások helyzetét. A cégek életén könnyítő, hamarosan hatályba lépő új szabály ugyanakkor kisebb jelentőségű, írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Július elsejétől gyorsabb eljárás keretében igényelhetnek fejlesztésiadó-kedvezményt a vállalkozások, amennyiben beruházásuk jelenértéke nem haladja meg a százmillió eurót. A még június 30-ig érvényben lévő szabály szerint ugyanis csak úgy lehet igénybe venni a fejlesztési programhoz kapcsolódó adókedvezményt, ha a kérelmet a Pénzügyminisztériumhoz a beruházás megkezdése előtt benyújtották, és kedvező elbírálás alá esett. Mivel ez lassította a projekt indítását, jövő hét péntektől a százmillió euró jelenérték alatti esetben az adózó a kedvezményt maga állapítja meg.

Jelentősen szigorodik, illetve néhány ponton egyértelművé válik az áfatörvény. Július 1-jétől az EU-n kívüli (harmadik) országból történő import esetén ismét a vám- és pénzügyőrség veti ki az áfát - ez alól csak a megbízható vámadósnak minősített cégek kaphattak felmentést. Nehezítettek a visszaigénylés szabályain is: a levonási jog érvényesítéséhez már az előleget tartalmazó számlát is szükséges a bizonylatok közé csatolni.