ÁSZ: Indokolatlan volt az áfavisszatartás

Vágólapra másolva!
Nem igazolódott az a feltételezés, hogy a tavalyi áfabevételek jelentős elmaradását az unióban kereskedők adóelkerülése okozta - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az intézkedés hatmilliárd forint indokolatlan költségvetési kiadást eredményezett - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Súlyos és nehezen kezelhető hatásokkal járt a költségvetés helyzetére, az adóhatóság működésére, és az érintett vállalkozások anyagi helyzetére az uniós adószámmal rendelkező, áfa-visszaigénylő vállalkozások múlt ősszel elrendelt általános ellenőrzése - derül ki az ÁSZ jelentéstervezetéből.

A helyszíni ellenőrzés célja az volt, hogy kiderítse, megfelelt-e a jogszabályoknak a pénzügyminiszter - akkor még Draskovics Tibor - utasítása, s milyen hatással volt az intézkedés a bevételi előirányzatok teljesítésére. A pénzügyminiszter utasítása "megalapozatlan, előkészítetlen, indokolatlan és szakmailag tévedés volt" - állapítja meg az ÁSZ.

A számvevőszék szerint nem igazolható az intézkedés alapjául szolgáló állítás, amely szerint az uniós export-import áfaelszámolások és a makrogazdasági folyamatok között ellentmondás lett volna. Nem állja meg a helyét az a feltételezés sem, hogy az uniós csatlakozás után drasztikusan megnőtt volna az áfakiutalások aránya. A tavaly szeptember végéig beérkezett bevallások alapján a kiutalások a befizetések 48 százalékát tették ki, 2003 hasonló időszakában 44 százalékot.

Az ÁSZ szerint megállapítható, hogy - néhány esetet kivéve - az érintett vállalkozások nem akartak szándékosan kibújni az adófizetés alól. A pénzügyminisztériumi utasítás és annak végrehajtása 5,8 milliárd forinttal növelte meg indokolatlanul a költségvetés kiadásait. Az adóhivatal több mint 383 milliárd forint visszautalását tartotta vissza, amiből 322 milliárd forint összegnél túllépte a kifizetési határidőt. Emiatt összesen 8,1 milliárd forint késedelmi kamat terheli a költségvetést.

Az adóhivatal - jegyzőkönyvi szinten - 9,7 milliárd forint jogosulatlan viszszaigénylést tárt fel. Első fokon 4,5 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg. Ebből a múlt hónap végén 1,8 milliárd forint volt jogerős, amit félmilliárd forint bírság terhelt.

A számvevők szerint szakmailag elhibázott döntés volt, hogy minden EU-adószámos vállalkozásra érvényes volt a pénzügyminiszteri utasítás. Az sem volt szerencsés, hogy olyan megbízható adósokat is ellenőrzés alá vontak, amelyeknél többéves uniós kereskedelmük során egyetlen szabálytalanságot sem tárt fel az adóhatóság, holott azokat kétévente ellenőrzi. Az ÁSZ információi szerint a kifizetett késedelmi kamat 98 százaléka a háromezer legnagyobb adózónak járt - írja a Népszabadság.