GKI: romló fogyasztói várakozások

Vágólapra másolva!
Júniusban tovább romlott a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint a fogyasztói várakozások január óta fokozatosan romlanak, az üzleti várakozások pedig negyedik hónapja stagnálnak. A konjunktúra-index a valaha (1996 óta) mért legalacsonyabb szinten van.
Vágólapra másolva!

Az üzleti szférán belül az ipari várakozások 2004 ősze óta tartó romlása májusban megállt, júniusban pedig már javult. Örvendetes, hogy a rendelésállomány megítélése - ezen belül az exporté is - kedvezőbb lett, s csökkentek a saját termelésű készletek. Az építőiparban viszont a rendelésállománnyal való elégedettség és a foglalkoztatási szándék is romlott. Az 50 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek "közérzete" sokkal rosszabb, mint a közép- és nagyvállalatoké. A kereskedelmi cégek a májusinál jobb üzletmenetről és kissé aktívabb jövőben megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztói bizalmi index júniusban tovább csökkent, s ezzel folytatódott az év eleje óta tartó mérséklődés. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júniusban a májusihoz hasonlónak látták, de a következő 12 hónapban további romlásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetét nem látták rosszabbnak, mint egy hónappal korábban, de a következő egy évben e területen ugyancsak további romlást vártak. Inflációs várakozásaik emelkedtek a májusihoz képest, s a következő 12 hónapban hasonló ütemű áremelkedésre számítottak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik szintén érezhetően emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve valamivel jobb, mint az előző hónapban, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások lényegében változatlan helyzetet vetítenek előre. Jelentősen tovább mérséklődött a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Magyarország hét régiója közül négyben romlottak, háromban pedig javultak a fogyasztók várakozásai. A fogyasztói bizalom Közép- és Észak-Magyarországon, valamint a Dél-Alföldön csökkent a legnagyobb mértékben. Az Észak-Alföld lakosságának bizalma ennél kisebb mértékben, de az országos átlagot meghaladva csökkent. Ezzel szemben a Nyugat-Dunántúlon lakók bizalma igen jelentősen emelkedett, míg a Közép- és Dél-Dunántúl lakosságának véleménye ennél szerényebben javult az előző hónaphoz képest.