Hazánk veheti át utoljára az eurót

Vágólapra másolva!
Észtország már 2007. január elsején átveszi az európai közös valutát. Külföldi elemzők szerint hazánk csak 2012-2013-ban fogja bevezetni az eurót - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Célegyenesbe fordult a felkészülés az euró átvételére Észtországban. A tallinni kormány közölte: a 2007. január 1-jén várható átálláskor az adókat lefelé, az állami szociális juttatásokat felfelé kerekítik majd, hogy ezzel is példát mutassanak a gazdaság többi szereplője számára. Az észtek ugyanis attól félnek, hogy az egységes valuta bevezetése áremelkedéseket okoz majd.

Jól haladnak az előkészületek Szlovéniában és Litvániában is, elemzők szerint mindhárom ország gond nélkül teljesíti az euró átvételének kritériumait. Nem lesz különösebb gondja általános vélemények szerint a 2008-as eurózóna-csatlakozást célzó Máltának, Ciprusnak és Lettországnak sem az egységes árfolyamrendszerben eltöltendő, valutaárfolyam-stabilitást igénylő két esztendővel sem.

Az Európai Bizottság többször is jelezte, hogy a háromszázalékos GDP-arányos államháztartási hiányt nagyon komolyan veszi majd. Éppen e téren áll legrosszabbul a négy visegrádi ország; a deficit tavaly mindenhol meghaladta ezt a plafont, és várhatóan az idén is túllépi majd. Elemzők ennek ellenére valószínűsítik Szlovákia jövő évi ERM II-csatlakozását, és 2009-es eurózóna-belépését. Lengyelország szintén 2009-es belépést céloz majd, noha az elemzők eddig inkább 2010-es céldátumra számítottak.

A külföldi elemzők már nem igazán hiszik el, hogy a 2010-es euróbevezetés megvalósul - mondja Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője. A piac leginkább 2012-13 körülre tudja elképzelni a közös valuta átvételét. A szkepticizmust főleg a költségvetés állapota okozza, mely az elmúlt években folyamatosan felrúgta az előcsatlakozási, illetve konvergenciaprogramokban vállalt célokat. Várhatóan az idei vállalások sem teljesülnek - írja a Világgazdaság.