Visszaesett az építési kedv

Vágólapra másolva!
Tíz százalékkal kevesebb új lakásépítési engedélyt adtak ki az első félévben, mint tavaly. A lakások több mint harminc százalékát a fővárosban építik - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az Ecostat előrejelzése szerint megállt az ingatlanpiaci visszaesés.
Vágólapra másolva!

2005 első félévében 15 ezer felépített lakás kapott használatbavételi engedélyt, és közel 25 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 11 százalékkal több, az új lakásépítési engedélyeké 10 százalékkal kevesebb, mint az előző év első felében volt. A lakásépítés területi szerkezete egyre inkább a főváros felé tolódik el: mind a használatba vett lakások, mind az új lakásépítési engedélyek 31 százaléka budapesti, tavaly 19 és 24 százalék volt ugyanez az arány.

A megyei jogú városok mutatják a legerőteljesebb visszaesést: itt húsz százalékkal csökkent a befejezett lakások száma és harminchat százalékkal kevesebb új engedélyt adtak ki lakásépítésre, mint a tavalyi év első hat hónapjában.

Az országos lakásépítés jellemzőit elsősorban a budapesti építkezések sajátosságai határozzák meg. A használatba vett lakások több mint 80 százalékát vállalkozók építették értékesítésre, többlakásos épületekben. A fővárosban pedig már 90 százalék fölötti az építőipari kivitelezés részesedése.

A kis lakások száma növekedett: a 40 négyzetméter alatti lakások száma több mint a duplája, a 40- 60 négyzetmétereseké közel a két és félszerese a tavalyi év hasonló időszakához képest. A 100 négyzetméter feletti lakások száma a háromnegyedére esett vissza. A fővárosi új lakások átlagos alapterülete 62 négyzetméter, 16 négyzetméterrel kisebb, mint egy évvel ezelőtt.

Országos átlagban a családi házas építkezések túlsúlya megszűnt. Az új többszintes, többlakásos és a lakóparki épületekben együttesen annyi lakás épült, mint az új családi házakban. Az építési formák változásával országosan is a kislakások felé tolódik el a lakásépítés: az átlagos alapterület 89 négyzetméter, tavaly 95 négyzetméter volt. A lakások több mint kétharmada építőipari kivitelezésben készült, a lakossági házilagos kivitelezés mindössze 28 százalékot képviselt.

Csak Közép-Magyarország mutat enyhe növekedést régiós szinten. Észak-Magyarország és a Közép-Dunántúl kivételével jelentősen, akár harminc százalékkal is visszaesett az építési kedv. Az új engedélyek a többlakásos épületek további térnyerését mutatják; három és annál több lakásos új lakóépületbe tervezik megépíteni a lakások több mint a felét, míg egylakásos lakóépületként alig több mint egyharmadát - közölte a KSH.