Ecostat: négy százalékkal bővült a GDP

Vágólapra másolva!
A szezonálisan kiigazítatlan bruttó hazai termék (GDP) várhatóan négy százalékkal bővült 2005 második negyedévben - közölte gyorsbecslését az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet hétfőn. A Pénzügyminisztérium (PM) szerint kiegyensúlyozottan fejlődik a magyar gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat 3,8-4,2 százalékos sávba teszi a szezonálisan kiigazítatlan GDP második negyedéves növekedését, az intézet által alkalmazott számítási módszer alapján. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a GDP 1,1 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest. Az Ecostat becslése szerint mind az eurózóna, mind az Európai Unió gazdasága 0,3 százalékkal nőtt az idei második negyedévben.

"A második negyedévről eddig megjelent adatok alapján várható volt, hogy a magyar gazdaság növekedése az első negyedévi 2,9 százalékról felgyorsul" - jelentette ki Molnár Albert, a PM politikai államtitkára. A növekedési dinamika elsősorban az árutermelő ágazatok, illetve az exportvezérelt anyagi szolgáltatások jó teljesítményének köszönhető.

Molnár Albert szerint a gazdaság kiegyensúlyozottan fejlődik, mert az ipari termelés 6,5 százalékkal, ezen belül az építőipar kibocsátása 13,5 százalékkal nőtt az első félévben, az infláció négy százalék alatt van, a forint tartósan erős, és a Budapesti Értéktőzsde mutatója, a BUX 20 ezer pont fölé került. Molnár hansúlyozta: az államháztartás hiánya a tervezett szerint alakul, és az állampapírpiacon folyamatosan csökkenek a hozamok.