Szeptemberre elérjük az éves hiányt

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) 99,8 milliárd forintos államháztartási hiányt vár augusztusra és 52,7 milliárdot szeptemberre. Így a harmadik negyedév végén összesen 1088,9 milliárd forintos deficittel zárhat az államháztartás egyenlege, ami 6,5 százalékkal meghaladja az egész éves előirányzatot - hangzott el a szaktárca szerdai tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Katona Tamás, a PM közigazgatási államtitkára szerint azonban tartható a 2005-re prognosztizált deficitcél. A PM szerint év végére elérhető a tervezett 1900 milliárd forintot közelítő áfa-bevétel, mivel az APEH folytatja a szigorú ellenőrzéseket.

"Az iparűzési adót 2007 végéig kivezetjük az adórendszerből, de jelenleg mindenkit óvnék attól, hogy ne fizesse be az iparűzési adót, mivel akkor magatartásából joghátrány származik" - hangsúlyozta Katona Tamás, utalva arra, hogy egyes magyar adótanácsadó társaságok szerint az iparűzési adó nem harmonizál az EU adórendszerével. Katona szerint ha a magyar törvényalkotóknak új jogszabályt kell hozniuk az iparűzési adóról, az esetleges változtatás akkor sem lesz visszamenőleges hatályú.

Az államtitkár szerint azzal, hogy egyes természetbeni juttatásokat kivontak az adómentes sávból, egy kiskaput zártak be, "amely megnehezíti, hogy tengerentúli utazásokat vagy nagy értékű műkincseket juttassanak adómentesen egyes, egyébként is jól fizetett menedzsereiknek a vállalkozások" - jegyezte meg Katona Tamás. A törvényváltoztatás idén egy-kétmilliárd, jövőre nyolcmilliárd forint többletbevételt jelenthet - tette hozzá. Adómentes maradt ugyanakkor az étkezési hozzájárulás 4 ezer, illetve meleg étel esetén 8 ezer forintos összeghatárig, szintúgy a vidékről bejáró dolgozók számára biztosított bérlet, vagy az üdülési csekk 57 ezer forintos értékhatárig.