Igazságosabb gázártámogatás kellene

Vágólapra másolva!
A gázártámogatási rendszerben mindenképpen változás várható 2006-ban, miután igazságosabb támogatási struktúrát tartanak szükségesnek a szakértők és a kormány is. Az egyik nagy kérdés, hogy mi lesz a 3000 köbméternél többet fogyasztó nagycsaládosokkal. 
Vágólapra másolva!

Mindenképpen változás várható jövőre a gázártámogatási rendszerben, a választások előtt azonban nagyon nehéz megítélni, hogy milyen mértékű módosításra szánja rá magát a kormány.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Energetikai osztályán ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt közölték: állandó egyeztetésben állnak a pénzügyi tárcával, és dolgoznak egy új rendszer felépítésén. A Pénzügyminisztériumban viszont egyelőre nem tudtak konkrét részletekkel szolgálni. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint jelenleg ebben a vonatkozásban a rászorult nyugdíjasok távfűtési számlájának 10 százalékos mérséklése szerepel a napirenden; kimondottan a gázártámogatás megreformálását illetően egyelőre nincsenek új fejlemények.

Gyurcsány Ferenc kormányfő egébként korábban többször nyilatkozta: hamarosan a kormány elé kerül az a rendelet, amelynek értelmében a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők esetében már ebben a fűtési szezonban tíz százalékkal csökkenteni fogják a távfűtési számlát.

A gázártámogatással kapcsolatban korábban Kóka János gazdasági miniszter úgy fogalmazott, nem a hatósági áras rendszeren akarnak változtatni, csak a rászorultsági elven alapuló szociális támogatási struktúrát szeretnék igazságosabbá tenni.

Ebbe az irányba mutat egyébként az Európai Unió állásfoglalása is. Eszerint, amennyiben egy ország gázár-kompenzációs rendszert működtet, akkor azt szociális alapon tegye, azaz csak azoknak fizessen árkiegészítést, akiknek fogyasztása nem halad meg egy bizonyos szintet. Az új gáztörvény vállalja is a szociális kötelezettséget, a gazdasági tárca előirányzatainak terhére.

A jelenlegi szisztéma valóban csak részben érvényesíti a szociális rászorultsági elvet, mivel a fogyasztás alapján kijelölt határok univerzálisan vonatkoznak a kis- és nagyfogyasztókra egyaránt - tudtuk meg a GKI Gazdaságkutató Rt. képviselőjétől.

Az 1500 köbméternél kevesebb gázt fogyasztó háztartások jutnak hozzá a legolcsóbban az energiahordozóhoz, 3000 köbméternyi földgáz elfogyasztása után viszont nem jár kedvezmény. Viszont addig, vagyis a háromezres határ eléréséig a lakossági nagyfogyasztók is olcsóbban jutnak hozzá a gázhoz. Vagyis, a működő rendszer szerint a 3000 köbméternél többet használó fogyasztók is részesülnek az 1500 és 3000 köbméteres fogyasztási határértékek eléréséig a különböző sávokat megillető kedvezményekben. A teljes árat tehát ők is csupán akkortól fizetik amikor átlépik a 3000 köbméteres küszöböt. A kormányzati megnyilvánulások alapján ezek, a nagyfogyasztókat érintő kedvezmények a 2006-2007-es fűtési szezonban valószínűleg megszűnnek majd.

A lakossági gázárak emelése egyébként indokolható lenne, mivel a világpiaci árak az utóbbi időben jelentősen emelkedtek. A földgáz árát 50-50 százalékban a gázolaj és a könnyű fűtőolaj árához kötve határozzák meg, ezek pedig az utóbbi hónapokban nagymértékben emelkedtek. A magyar földgáz-igény 80 százalékát ráadásul behozatalból kell fedezni, ezért a világpiac hatásai erősen érvényesülnek a magyar viszonyok között is.

Az ipari fogyasztói árak viszont már elérték az uniós szintet, ezért a lakossági költségek további rájuk hárítása már kimondottan versenyhátrányt okozhat a vállalatok számára. Viszont, ha a kormány nem akarja tovább emelni a lakosság gázköltségeit, kénytelen lesz továbbra is a termelői szférárával megfizettetni azt. Ezért a nem lakossági fogyasztók a következő félévben áremelésekre számíthatnak. Az itt megnövekedő költségek persze valamelyes infláció-gerjesztő hatással is bírnak.