Összhang volt a szeptemberi kamatdöntésen

Vágólapra másolva!
A legutóbbi alapkamat-csökkentés alkalmával a Monetáris Tanács szeptember 19-i ülésén tizenkét tag támogatta a végül befutó 0,25 százalékos javaslatot, szemben egyetlen, a félszázalékos mérséklés mellett kiálló taggal.
Vágólapra másolva!

A Monetáris Tanács (MT) szeptember 19-i ülésén a jelenlévő 13 tag közül a 12-en támogatták a 25 bázispontos kamatcsökkentést, egy tag pedig 50 bázispontos kamatmérséklést javasolt - áll az MT ülésének rövidített jegyzőkönyvében, amelyet pénteken tett közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A döntés nyomán a jegybanki alapkamat 25 bázisponttal 6,0 százalékra csökkent szeptember 20-tól.

Az augusztusi fogyasztói árindex 3,6 százalék volt, ami megfelelt az MNB rövidtávú előrejelzésének, miközben a piaci prognózisnál alacsonyabb volt - rögzítette az MT.

Ugyanakkor a testület megállapította, hogy a monetáris politika számára releváns termékkör inflációs folyamatainak megítélése kissé bizonytalanabbá vált, mert a folyamatok dinamikáját jobban mutató szezonálisan igazított egyhavi maginfláció augusztusban emelkedett.

A Monetáris Tanács a 25 illetve az 50 bázispontos kamatcsökkentés lehetőségét elemezte. A tagok közül többen úgy látták, hogy az inflációs célok teljesíthetőségének kilátásai és a pénzpiaci folyamatok alapján az 50 bázispontos kamatcsökkentés feltételei adottak, de a kül- és belföldi bizonytalanságok miatt óvatosságra van szükség. A jegyzőkönyv rögzíti: az MT több tagja is említette, hogy a globális egyensúlytalanságok miatt bizonytalan, hogy a kedvező helyzet meddig maradhat fenn.

A testület tagjai - áttekintve a fiskális folyamatokat - egyetértettek abban, hogy nem változott az alapvetően kedvezőtlen tendencia. Az Eurostat döntése (amely az autópálya-építés költségvetési elszámolására tett ajánlást) pusztán felszínre hozta az MT által már ismert és az inflációs jelentésekben is szereplő tényt, hogy a költségvetési folyamatokban az idén nem látszik javulás. Ezzel összefüggésben felerősödött a jövő évi költségvetési hiány alakulásához és az euró magyarországi bevezetésének időpontjához kapcsolható bizonytalanság.

A testület több tagja hangsúlyozta, hogy a szükséges költségvetési konszolidációt veszélyeztetik a meghatározó politikai csoportok egymással versenyző adócsökkentési javaslatai.

A tanács 12 tagja támogatta a 25 bázispontos kamatcsökkentést, egy tag az 50 bázispontos kamatcsökkentés mellett szavazott.

A Monetáris Tanács október 24-én tartja legközelebbi kamatmeghatározó ülését.