Környezeti megtakarítási díjakat adtak át

Vágólapra másolva!
A környezeti megtakarítási díjakat azok a cégek nyerhetik el, amelyek adott évben a legtöbbet teszik az ökonomikus környezetgazdálkodási tevékenység érdekében. Becslések szerint a magyar cégeknek 10 év alatt ilyen célokra 1000-1300 milliárd forintot kellene költeniük.
Vágólapra másolva!

A környezetvédelemnek a modern és hatékony vállalati gazdálkodás részévé kell válnia - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden, amikor átadta környezeti megtakarítási díjakat, amelyet azok a cégek nyerhetnek el, amelyek adott évben legtöbbet teszik vállalkozásuknál az ökonomikus környezetgazdálkodási tevékenység érdekében.

A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) által alapított díjak átadása előtt a miniszter utalt arra, hogy a környezetvédelemnek a hatékony és korszerű vállalati gazdálkodás részének kell lennie és ezt nem lehet csak állami eszközökkel kikényszeríteni.

Persányi Miklós elmondta: az elmúlt egy évben igen jelentős környezetvédelmi beruházások valósultak meg Magyarországon. Példaként említette a Mol százhalombattai beruházását, amely 60 milliárd forintba került, és ennek nyomán eltűnt Magyarországon a benzinből a kén. A közlekedés által kibocsátott kénmennyiség tíz éve még 10 ezer tonna felett volt Magyarországon, addig ez az eltelt időben évi 40 tonnára esett vissza - tette hozzá a miniszter. Emellett megvalósult a nagy tüzelőberendezések, praktikusan a hőerőművek uniós környezeti szabványokhoz illeszkedő átalakítása is.

A környezetvédelmi tárca irányítója utalt arra is, hogy a Sikeres Magyarországért elnevezésű hitelprogram keretében a környezetvédelmi beruházások finanszírozásához 50 százalékos állami kamattámogatás vehető igénybe. Erre a célra 2007 végéig több mint 800 millió forint áll rendelkezésre. Eddig környezetvédelmi beruházások finanszírozására mintegy 14 milliárd forint hitelt vettek fel a vállalkozások.

Tóth Gergely, a KÖVET ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: becslések szerint Magyarországon 10 év alatt környezetvédelmi célokra a vállalatoknak mintegy 1000-1300 milliárd forintot kellene költeniük. Ésszerű környezetvédelmi gazdálkodással pedig ennek az összegnek a 2-2,5 szerese lenne megtakarítható.

Persányi Miklós a díjátadást megelőző üdvözlő beszédében utalt arra, hogy Magyarországon az unió által megkövetelt egységes környezetvédelmi engedély kiadására mintegy 1000 vállalkozásnak volt szüksége. Ezeknek a cégeknek ezért mintegy 470-500 milliárd forintnyi környezetvédelmi beruházást kellett megvalósítaniuk.

A Környezeti Megtakarítási Díjat ebben évben a beruházás nélkül megvalósítható fejlesztések kategóriájában a Chinoin Rt. nyerte el egy olyan technológia optimalizáló lépéssel, amellyel jelentős mennyiségű vizet és lúgot takarítanak meg, valamint kevesebb folyékony hulladékot bocsátanak ezáltal a környezetbe. Az éves megtakarítás értéke eléri a 157 millió forintot.

A három éven belül megtérülő beruházások kategóriájában a Phoenix Ruber Gumiipari Kft. nyert díjat azzal, hogy az ioncserén alapuló vízlágyításról áttértek a membránszűrők alkalmazására. Ezzel a 30 millió forintos beruházással évente több mint 11 millió forintot takarítanak meg. Emellett a fáradt gőz hőtartalmát is hasznosítják, ami további 12 millió forintos megtakarítást jelent.

A három éven túl megtérülő beruházások esetében az AS-Tisza Erőmű Kft. kapott elismerést. Egy 69 millió forintos beruházással 513 tonnányi nehézfém tartalmú vizet sikerült visszaforgatniuk. Ez 10 év alatt térül meg és 10 millió forint megtakarítást hoz az erőműnek évente. Emellett egy másik 1,6 milliárd forintos beruházással a kéndioxid és a nitrogénoxidok kibocsátását csökkentették drasztikusan. Így évente 530 millió forintos bírság befizetésétől mentesült a cég. A múlt évben újrahasznosított 931 tonna fémhulladék 33,6 millió forintot hozott a társaság konyhájára.