Reuters: magyar euró csak 2013-ban

Vágólapra másolva!
A Reuters hírügynökség októberi felmérése szerint a késést az államháztartási hiány megemelt előrejelzése okozza. Az elemzői konszenzus erre az évre 7,5, a jövőre 7,0 százalékos államháztartási hiányt prognosztizál.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett elemzők szerint Magyarország 2010 helyett csak 2013-ban vezeti be az eurót - áll a Reuters legfrissebb felmérésében. Az októberi felmérés szerint a késést az államháztartási hiány megemelt előrejelzése okozza.

Az idén az elemzők többsége szerint lekerül a napirendről a kamatcsökkentés, jövőre csak óvatosan folytatódhat a kamatlazítás, de vannak olyan elemzők, akik szerint az MNB 2006-ban inkább szigorít.

Az elemzők is felfelé módosították államháztartási hiány előrejelzéseiket, és konszenzusaikhoz mérten még a felemelt kormányzati előirányzatok is optimisták. Az elemzői konszenzus erre az évre 7,5, a jövőre 7,0 százalékos hiányt prognosztizál, az ideit 2,5, a 2006-os adatot 2,1 százalékkal emelték. A legpesszimistább előrejelzések szerint a hiány idén is, jövőre is eléri a 8 százalékot.

A kamatvágási várakozások annak ellenére eltűntek, hogy az infláció megítélésében az elemzők optimistábbá váltak. A konszenzus 2007 decemberére az MNB 3 százalékos középtávú árstabilitási céljánál is alacsonyabb, 2,9 százalékos inflációt mutat, 15 bázisponttal kevesebbet, mint egy hónapja.

Csak a megkérdezettek egyharmada látott lehetőséget kis lazításra idén novemberben, és kevesebb mint felük szerint lehet kamatcsökkentés.