Járai: Az ikerdeficit gazdasági káoszhoz vezethet

Vágólapra másolva!
Az ikerdeficit miatt a magyar a világ egyik legsebezhetőbb gazdasága, ami gazdasági káoszhoz vezethet - jelentette ki Járai Zsigmond szerdán Egerben.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint egyre közelebb kerül az ország egy olyan helyzethez, amikor az államháztartást finanszírozó befektetők bizalma meginoghat. Ebben az esetben leértékelődhet a forint, felgyorsulhat az infláció, elértéktelenedhetnek a bérek és a nyugdíjak - figyelmeztetett a jegybankelnök. Ugyanakkor hozzátette: "Lehet, hogy ez soha nem következik be, de jobb félni, mint megijedni."

A jegybankelnök szerint Magyarország egyetlenegy, az Európai Unió által megfogalmazott konvergencia-kritériumot sem teljesít, hiszen ma már az államadósság mértéke is meghaladta a GDP 60 százalékát.

"Ez egyben azt is jelenti, hogy a gazdasági növekedés jelentős része is az adósság növekedéséből származik. A beruházások bővülését ugyanis az állami fejlesztések, elsősorban az autópálya-építések okozzák, a sztrádák pedig kölcsönből épülnek" - mondta.

A jegybankelnök szerint mindez oda vezet, hogy a magyar gazdaság egyre inkább sebezhetővé, az államháztartást finanszírozó befektetőknek kiszolgáltatottá válik. Kialakulhat egy olyan helyzet, hogy akármekkora kamatot is fizet a magyar állam, a befektetők nem vásárolják meg az állampapírokat, vagyis nem adnak kölcsön. Ezt a helyzetet a sebezhetőség csökkentésével, a magyar gazdaság legnagyobb problémáját jelentő államháztartási hiány mérséklésével lehetne elkerülni - mondta Járai Zsigmond.