A PM 179 milliárdos hiányt vár novemberre

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) 179,5 milliárd forint hiányt vár novemberre és 218 milliárdos többletet decemberre az államháztartásban; így tartható lehet a korábban prognosztizált 4,6 százalékos GDP arányos pénzforgalmi hiány.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium (PM) 179,5 milliárd forint hiányt vár novemberre és 218 milliárdos többletet decemberre az államháztartásban, így 2005 egészében az államháztartás 1023,1 milliárd forint deficittel zár - hangzott el a PM szerdai tájékoztatóján.

Az államtitkár szerint az államháztartás helyzete igen fontos mutató, de a gazdaság egészének megítélésben nem az egyedüli, hiszen a gazdasági növekedés vagy az infláció alakulása hasonló jelentőséggel bír.

A harmadik negyedévről a napokban kiadott Ecostat gyorsprognózis 4,6 százalékos növekedést jelez a bázishoz képest, ami most 3 százalékponttal meghaladja az Európai Unió átlagát - jelezte Katona Tamás. Hozzátette, hogy ha a 4,6 százalékos adat véglegessé válik, azaz megegyezik a KSH számításával, akkor 2005-ben a magyar gazdaság növekedési üteme elérheti a 4 százalékot.

Októberben az adóbevételek segítettek

A kedvező októberi egyenleg révén az államháztartás összesített hiánya lényegében nem változott az első 10 hónapban a 9 havi adatokhoz képest. A PM prognózisa azzal számolt, hogy a deficit október végére eléri az 1105,6 milliárd forintot, amely a GDP 4,96 százaléka. Ezzel szemben a helyi önkormányzatok nélküli, tényleges hiány október végén 1061,6 millárd forint lett.

Forrás: [origo]
A kormány a korábbinál 154 milliárd forinttal nagyobb, azaz 431,5 milliárdos kincstári (privatizációs) bevétellel számol december végéig

A központi költségvetés októberi hiánya 2,1 milliárd forintban teljesült, amely jelentősen felülmúlta a várakozásokat. A kedvezőbb pozíció a vártnál magasabb adóbevételeknek, valamint a központi költségvetési szervek jobb egyenlegének tulajdonítható.

A bevételi oldalon többek között az EVA, az energiaadó, a bányajáradék befizetések, az illeték befizetések az időarányosnál magasabban teljesültek. Október végéig az alrendszer egyenlege 738,7 milliárd forintos deficitet mutat.

Az elkülönített állami pénzalapok október havi többlete az alábbiak szerint alakult: Központi Nukleáris Pénzügyi Alap 1,2; Kutatásai és Technológiai Innovációs Alap 4; Munkaerőpiaci Alap 1,9 milliárd forintos többlet.

A TB pénzügyi alapjai októberben 51,4 milliárd forintos deficitet mutattak (Nyugdíjbiztosítási Alap 18, Egészségbiztosítási Alap 32,8 milliárd forintos hiány). A 10 hónapos deficit elérte a 372,1 milliárd forintot.

Katona Tamás kérdésre válaszolva elmondta: az autópálya-konstrukció változtatása miatt az év végéig közel 90 milliárd forint tervezett áfabevétel kiesik, de a szigorodó áfa-ellenőrzések nyomán az egész évre prognosztizált 1858 milliárd forint áfa helyett 1804 milliárdra számít a PM.

A szerdán közzétett államháztartási tájékoztatóból kiolvasható, hogy a kormány a korábbinál 154 milliárd forinttal nagyobb, azaz 431,5 milliárdos kincstári (privatizációs) bevétellel számol december végéig. "A mai legjobb tudásunk szerinti bevételekkel és kiadásokkal számolunk, amelyek a vagyonelemekre is vonatkoznak" - felelte arra a kérdésre az államtitkár, hogy ez a többlet a Budapesti Airport Rt. vagyonátadásából származik-e.

Az MNB-PM számháború folytatódik

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett konvergencia jelentése irányt tévesztett, mivel az államháztartás hiánya jövőre a 2005. évihez képest csökken és nem nő - válaszolta egy másik kérdésre Katona Tamás.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett 8,9 százalékos, eredményszemléletű 2006. évi GDP arányos hiányprognózisa nem az Európai Unióban, illetve az Eurostat által használt ESA'95 számítási módszer, hanem az ENSZ, illetve az OECD korábbi, SNA módszertana szerint készült - mondta az államtitkár.

"Akkor lehet számokat összehasonlítani, ha egy nyelven beszélünk, most pedig erről nincs szó" - jelezte Katona Tamás, hozzátéve, hogy a PM jövőre 4,7 százalékos eredményszemléletű hiánnyal számol, s ehhez hozzáadódhat a Gripen szerződés összege, amely mintegy 0,5 százalékot jelent.