Bokros: Az ikerdeficit gátolja a gazdasági növekedést

Vágólapra másolva!
Az ikerdeficit lassítja Magyarországon a gazdasági növekedést. Bokros szerint az államháztartási hiány és a folyó fizetési mérleg hiánya összeadódva hosszabb távon gátolja a gazdaság növekedését. Bokros átfogó reformot sürget a helyzet javítására.
Vágólapra másolva!

Gyors gazdasági növekedés akkor lehet tartós Magyarországon, ha csökken az államháztartási hiány és a jövedelem újraelosztás mértéke. A jelenlegi ikerdeficit gátolja a növekedést - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a CEU egyetemi tanára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének szerdai rendezvényén. Az ikerdeficit azért alakult ki, mert az államháztartási hiánya hozzáadódik a folyó fizetési mérleg hiányhoz, s a kettő együtt hosszabb távon gátolja a gazdasági növekedést - mondta.

Bokros Lajos szerint "átfogó, minden elemében összecsiszolt reformra van szükség, amelyben a költségvetési kiadások csökkentése mellett a lakossági terheknek nőniük kell". Hozzátette: egy becsületes politikusnak a kettőt együtt kell említenie.

A gyógyítás és az oktatás rendszerének átalakítása mellett a szükséges intézményi reformok között emelte ki az önkormányzatok karcsúsítását. "A kistérség legyen a legalsó önkormányzati szint, s abból a jelenlegi 3200 helyett elegendő 266-320 is" - mondta a volt pénzügyminiszter.