Áfaváltozás: indul a pénztárgépek átállítása

Vágólapra másolva!
A boltokban megkezdődött a január elsejétől érvényes áfaváltozások miatt a pénztárgépek átállítására való felkészülés. Az egyik legnagyobb gondot a termékek új árcédulájának kihelyezése jelentheti, főként a több tízezres termékkört kínáló hipermarketekben.
Vágólapra másolva!

A kereskedők megkezdték a január elsejétől érvényes áfaváltozások miatt a pénztárgépek átállítására a felkészülést - közölte Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerdán.

Március 31-éig kaptak haladékot a kereskedők a pénztárgépek átállítására. Ez a vásárlókat nem érinti, hiszen ők az érvényes fogyasztói árról kapnak nyugtát. Ettől független, hogy a kereskedőknek január elsejétől már az új áfakulcs szerint kell az adóhivatallal elszámolniuk.

A kereskedelmi egységek a sajátosságaiknak megfelelően tettek lépéseket annak érdekében, hogy január elsejét követően március 31-éig átállítsák a pénztárgépeket - mondta Vámos György.

Danks Emese, a Tesco áruházlánc kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a pénztárgépek átállítását a törvényben előírt március 31-e helyett már január 2-án elvégzik. Az áfaváltozással járó egyik legnagyobb gondot az áruházankénti több tízezer termék új árcédulájának kihelyezése jelenti majd - tette hozzá a szóvivő.

Január 2-ával megkezdik kihelyezni az új árcédulákat a polcokra, amelynek átfutási ideje pár napot igénybe vesz. Az áfacsökkentés miatt a Tesco benzinkutak december 31-én éjféltől január 1-jén reggel hat óráig a címkék és az árak átállítása miatt zárva tartanak.