Továbbra is kevesebb gáz érkezik

Vágólapra másolva!
Az ukrán határon Magyarországra érkező földgáz mennyisége továbbra is 20-25 százalékkal kevesebb a megszokottnál. Ezért a Mol értesített 34 nagyfogyasztót, hogy térjenek át alternatív tüzelőanyagra.
Vágólapra másolva!

Az Oroszországból érkező gáz nyomása megfelel a szerződésben foglalt átlagos értéknek, továbbra is 50 atmoszféra közelében van, ám az ukrán határon, Beregdarócnál átadott mennyiség továbbra is 20-25 százalékkal kevesebb a megszokottnál - közölte Kántor Sándor, a Mol üzleti és stratégai kommunikációs vezetője csütörtökön. Hozzátette, a magyarországi ellátást, különösen a lakosságét a csökkenés nem befolyásolja.

A beregdaróci állomáson, elvi szinten, legfeljebb napi 39 millió köbméter gázt tud átvenni a Mol, ebből maximum 30 millió köbmétert a hazai fogyasztás kielégítésére, a többit pedig továbbszállításra Bosznia-Hercegovinába és Szerbia-Montenegróba.

Az oroszországi, mínusz 40 fok körüli nagy hideg miatt 25 százalékkal csökkent az átadott mennyiség, így magyar felhasználásra 22 millió köbméter, tranzitcélokra pedig 9 millió köbméter gáz érkezik.

Kántor Sándor elmondta: az orosz fél által csökkentett mennyiség miatt a Mol értesítette azt a 34 nagyfogyasztót, akik korábban a megszakíthatóságot vállalták, hogy csütörtök reggel térjenek át alternatív tüzelőanyagra. Hozzátette: az áttérést a kétoldalú szerződés szabályozza, s cserébe a Mol olcsóbban szállít e cégeknek gázt. Kántor Sándor elmondta, információi szerint a cégek a kérésnek megfelelően megkezdték az átállást az alternatív tüzelőanyagra. A tüzelőanyag-csere nem szokatlan Magyarországon, a Mol a korábbi teleken is élt ezzel a lehetőséggel. A Mol várhatóan akkor oldja fel a gázfogyasztás korlátozását e cégek esetében, ha teljesen helyreáll a gázszállítás.

Szakértők szerint a korábbi évek tapasztalatai alapján, ha Oroszországban tartósan hidegebb a napi átlaghőmérséklet mínusz 25 foknál, akkor általában mindaddig csökken a Gazexport által szállított mennyiség, amíg melegebb nem lesz. A Mol és az orosz fél negyedéves bontásban számol el egymással, így a mostani mennyiségi csökkenés ellenére is teljesülhetnek a szerződésben foglaltak.