Tovább bővült a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 2005 novemberében 7,2 százalékkal, az első tizenegy hónapban 5,6 százalékkal haladta meg az előző év, azonos időszakában mértet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.
Vágólapra másolva!

Az egy hónappal korábbihoz képest 2005 novemberében 0,6 százalékkal nőtt a szezonális és naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi volumen indexe. A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom októberben 6,6 százalékkal, szeptemberben 7,3 százalékkal, a III. negyedévben 6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben tavaly, az első tizenegy hónapban folyó áron 5 001 milliárd forint, ezen belül novemberben 501 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

A kiskereskedelmi forgalom novemberi élénkülésében, a KSH szerint a dinamikus bérkiáramláson kívül, a karácsonyi vásárlási szezon megindulása, valamint az előző évi alacsony bázis is szerepet játszott. 2004 második felében ugyanis lassult a kiskereskedelmi forgalom bővülése. 2004 novemberében 4,1 százalékkal haladta meg a forgalom volumene az egy évvel korábbit, ami elmaradt az az évi átlagos, 5,7 százalékos növekedéstől.

A kiskereskedelmi átlagnál gyorsabban, 8,1 százalékkal nőtt novemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű, vegyes kiskereskedelem forgalma. Ezen belül 10 százalékot meghaladó mértékben bővültek a nagy, 1 200 négyzetméter feletti alapterületű, vegyes termékkörű üzletek (hipermarketek, szupermarketek) eladásai. A kisebb alapterületű boltokkal együtt, az élelmiszer jellegű, vegyes kiskereskedelem forgalma 8,5 százalékkal nőtt, az élelmiszer-szaküzletek eladásai pedig 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 6,6 százalékkal bővültek. Ezen belül a legdinamikusabban a könyv-, újság-, papíráru-, valamint az illatszer-kiskereskedelem forgalma nőtt.

Dinamikusan emelkedett az iparcikk jellegű vegyes, a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem adata is. Az átlagosnál mérsékeltebben bővült a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek forgalma. Stagnált a használtcikk-kiskereskedelem változatlan áras értékesítése a 2004 novemberihez viszonyítva.

Az egy hónappal korábbihoz képest, novemberben - a szezonális hatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítésének volumene 0,7 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,6 százalékkal bővült.

Az Eurostat előzetes becslése szerint novemberben, az EU-25 átlagában 1,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene 2004 novemberéhez képest, naptárhatással kiigazítva; az eurózóna országaiban pedig 0,3 százalékos növekedést jeleztek.

Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva, a 25 tagországban 0,4 százalékos növekedés, az eurózóna országaiban pedig 0,1 százalékos csökkenés következett be a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

A még nem minden országra publikált adatok szerint az előző év azonos hónapjához mért, legmagasabb növekedést a lett (20,6 százalék), a litván (17,7 százalék) és a szlovák (10,2 százalék) kiskereskedelem érte el. Nagy-Britanniában 1,9 százalékos, Franciaországban 0,5 százalékos bővülést regisztráltak. Csökkenés következett be Belgiumban (4,1 százalék), Németországban (0,6 százalék) és Luxemburgban (2,9 százalék).

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem magyarországi eladási volumene novemberben 9,7 százalékkal, a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemé 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Előbbiben az alacsony bázis, utóbbiban az előrehozott áfacsökkentés is szerepet játszott.

A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított, magyarországi kiskereskedelmi forgalmi volumen novemberben 7,8 százalékkal, január-novemberben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.