Mankó jöhet a konvergenciaprogramhoz

Vágólapra másolva!
Ajánlásokkal segíti Brüsszel a magyar deficit visszaszorítását. Magyarország szeptemberig kapott haladékot konvergenciaprogramja konkretizálására az Európai Bizottságtól. Az ajánlások fájdalmas reformjavaslatokat is tartalmazhatnak - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az EU a korábbi magyar államháztartási lépések (illetve hiányuk) nyomán nem feltétlenül lát garanciát a deficitcélok elérésére. Az Unió ugyanakkor belátta: a magyar választási kampány túlságosan leszűkíti a kormány mozgásterét. Ettől függetlenül a bizottság még szeptember előtt, de mindenképp a választások után új ajánlásokat készít. Az ajánlások a várakozások szerint fokozott, esetleg kifejezetten GDP-százalékban előírt tartalékképzésre, fájdalmas reformokra is kiterjedhetnek - írja a Népszabadság.

Veres János pénzügyminiszter elmondta, a tagállamok a bizottsághoz képest kedvezőbben látják a magyar államháztartást, mivel szerintük a konvergenciaprogram céljai összhangban vannak a tanács útmutatásaival, az idei hiányterv elérhetőségéről is jobb a véleményük.

A pénzügyminiszterek tanácskozása a csökkentett áfakulcsok miatt húzódott el, de egyezség végül itt sem született. Erről a decemberi EU-csúcson elmaradt még a vita is, emiatt azonban kilenc régi tagország január elseje óta folyamatosan megsérti a közösségi jogot, mert egyes, különösen munkaigényes szolgáltatásoknál alacsonyabb áfakulcsot alkalmaz, holott lejárt a derogációja. Másrészt az új tagállamok is elégedetlenek: 2010-re minden csökkentett áfakulcs-mentességük lejár. Magyarország a távfűtésnél, a nemzetközi személyszállításnál érintett például, és most - a franciákhoz hasonlóan - az éttermi szolgáltatásoknál is a kedvezményt erőlteti.