Kormánynegyeddel spórolnának

Vágólapra másolva!
Kormányzati negyed építésével faragna le az adminisztráció működés költségeiből a kormány. Az irodaparkot feltehetően Budán építik majd fel, a modern irodaházakba költöző minisztériumok működési költségei valamint az üzemeltetési költségek radikálisan csökkennének. A beruházás végső egyenlege 40-160 milliárd forint lenne, ha sikerülne eladni a most használt belvárosi épületeket.
Vágólapra másolva!

Kormánynegyed építésével csökkentenék az adminisztráció költségeit. Az MTA munkacsoportja által készített tanulmány szerint a Déli pályaudvar területén épülhetne fel az 5-6 tömbből álló épületegyüttes. Összesen mintegy 120-140 ezer négyzetméter irodára van szüksége a kormányzatnak.

Jelenleg a közigazgatás egyes egységei igen szétszórtan helyezkednek el a városban - van olyan minisztérium - mint például a Meh - ahol a Világgazdaságnak nem tudták megmondani, hogy pontosan hány ingatlant: épületet, raktárat és egyéb kiszolgáló létesítményt használnak. Az új kormánynegyedben az egy intézmény - egy épület elvet érvényesítenék.

Az üzemeltetési költségeket is csak becsülni lehet, a tanulmány szerint például az Igazságügyi Minisztérium esetében az egyik épületnél átlagos rezsivel számolva havonta és négyzetméterenként 24 eurót kell fizetni a fenntartásra. A bérház céljára épült tömbökben rendre gond a korszerű távközlési eszközök kiépítése, az alkalmazottak hetente órákat töltenek az egymáshoz utazással, az átlagnál sokkal költségesebb az épületek kifűtése, illetve hűtése, és nincs elegendő parkoló sem.

A legszerényebb becslések szerint legalább húsz-harminc százalékkal kerül többe az ottani irodák fenntartása, mint a korszerű irodaházakban. Sokkal körülményesebb a kommunikáció, az iratkezelés, a közösségi terek is hiányoznak, s ez arra kényszeríti a szervezeteket, hogy rendezvényeiket külső helyszíneken tartsák - több százezer forintos terembérleti díjak kifizetése mellett.