Vágólapra másolva!
A kormány a választások után áfacsökkentést tervez - közölte Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtikára  csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az államtitkár elmondta, március végéig döntenek arról, hogy a lehetséges négy munkaigényes szolgáltatás közül melyiknek csökkenjen az áfakulcsa.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a szociális lakásépítés nem tartozik ebbe a körbe. Katona Tamás hangsúlyozta, hogy a kedvezően alakultak eddig a folyamatok, így nem változtattak a negyedéves prognózison. Elismételte: ez jó alapot teremt ahhoz, hogy az ország 2008-ra teljesítse a maastrichti kritériumokat.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy januárban a központi költségvetés hiánya 144,4 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké 15,2 milliárd forint volt, míg az elkülönített állami pénzalapok 19 milliárd forint többlettel zártak.

Januárban az államháztartás az önkormányzatok nélkül számolva az előzetesen közöltekkel megegyezően 140,4 milliárd forint hiánnyal zárt. Az egész évre tervezett hiány 2006-ban 1545,8 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) 6,6 százaléka. Tavaly januárban 198,4 milliárd forint, februárban 195,6 milliárd forint volt az államháztartás hiánya.

Februárra a Pénzügyminisztérium pénzforgalmi szemléletben - helyi önkormányzatok nélkül - 297,62 milliárd forint államháztartási hiányt jelez előre. Az államháztartás januárban a végleges adatok szerint az előzetesen közöltekkel megegyezően 140,4 milliárd forint hiánnyal zárt.

Katona Tamás az Ecostat tavaly utolsó negyedévi 4,1 százalékos GDP gyorsbecslését illetően méltatta, hogy a gazdaság továbbra is dinamikusan nő. Hozzátette: felhasználási oldalról a növekedési ütem várhatóan még magasabb lesz.

A minisztérium összeállítást készített a foglalkoztatottság, az államadósság és a munkanélküliség és a társadalombiztosítási járulékok elmúlt évekbeli alakulásáról. Katona Tamás ismertetve az összeállítást elmondta: a foglalkoztatottság nőtt, a társadalombiztosítási járulékok csökkentek.

Az államadósságnak a GDP-hez viszonyított aránya az idén 58,4 százalék lesz, míg 2002-ben 55,5 százalék, 1998-ban 61,4 százalék volt, 1990 óta annak legmagasabb aránya 1994-ben volt, amikor elérte a GDP 89,4 százalékát - derül ki az összeállításból.