Bokros átláthatóbb költekezést akar

Vágólapra másolva!
Átláthatóbb költségvetést sürgetett Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a HBLF az államháztartási reformról szóló konferenciáján. Bokros szerint szigorítani kell a költséggazdálkodáson. A konferencián szintén részt vevő Marek Belka, volt lengyel miniszterelnök szerint csak a válság teremt konszenzust a társadalomban a reformok iránt.
Vágólapra másolva!

Az államháztartásról vitáztak a térség vezető gazdasági szakemberei a HBLF ICEG Utolsó lehetőség: Államháztartási reform című konferenciáján.

Stumpf István, a Századvég kutató intézet vezetője nyitó előadásában elmondta: a piac jelenleg jóval hatékonyabb a túlköltekező államnál. Stumpf szerint a világon mindenütt fenyeget az elöregedés veszélye, példaként említette az Európai Uniót, illetve Kínát, ahol a családszabályozás torzította el a társadalmat.

"A választási ciklushoz igazodik a gazdasági ciklus: választási évben magasabb a hiány" - mutatott rá Stumpf István. Elmondta: a halmozódó válságjelek mellett, csak paradigmaváltással lehet növelni a társadalom hatékonyságát. A volt kancelláriaminiszter szerint azonban, csak a fokozatos átalakítás lehet sikeres. "Nem lehet egy újabb csomaggal kísérletezni" - utalt Bokros Lajos reformjaira Stumpf.

"A kormányzati szektor nem profitorientált, de költség-gazdálkodásában lehet még szigorúbb, mint egy vállalat, hiszen itt az adófizetők pénzéről van szó" - vélte nyitó előadásában Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter. Bokros elmondta: a közfinanszírozás minidig is az átalakulás gyenge elemének számított. Bokros szerint: korábban meglehetősen kényelmesen lehetett az inflációt a strukturális problémák elrejtésére használni, mostanra azonban erre egyre kevésbé van lehetőség.

Bokros Lajos előadásában elmondta: a megoldás az lenne, ha minden, költségvetésen felüli kiadást lefaragnának, a szociális kiadások, az egészségügy és a nyugdíj kivételével. Ezeket a területeket viszont több pilléres reformmal kellene átalakítani. Ugyanakkor szükség van az adóbevételek átstrukturálására is: a helyi adóztatást kell megerősíteni, ezzel együtt csökkenteni e terület központi támogatását.

Bokros úgy véli, a reformokkal párhuzamosan, a mainál jóval átláthatóbbá kell tenni a kormányzati költekezést, hogy az emberek láthassák, mi történik a pénzükkel. Bokros támadta a Magyar Fejlesztési Bankot, amelyet a kormányok játékszerének nevezett.

Fotó: EPA
A volt lengyel miniszterelnök szerint eltökél- tebbek voltak a magyaroknál

"Az átalakulással járó feladatok igen rövid időtartamba zsúfolódtak össze" - jellemezte a térséget Bokros Lajos. Aggasztónak nevezte, hogy a magyar politikusok számára, az EU15-ök rendszere jelent mintát, amely azonban szintén reformokra szorul. A volt pénzügyminiszter kívánatosak tartja egy, az amerikai kongresszusi költségvetési irodához hasonló, független testület felállítását, amely átláthatóbbá tenné a kormány-kiadásokat és a büdzsét.

Marek Belka, volt lengyel miniszterelnök azzal indokolta Lengyelország nagyobb elszántságát a reformokra, hogy sokkal elégedetlenebbek voltak a rendszerrel. Az emberek készek voltak kockáztatni és áldozatot vállalni - mondta Belka, aki szerint a sokkterápia sikeres volt, az ország mostanra normálisan működő demokráciává vált és csatlakozott az Európai Unióhoz.

Belka szerint ugyan könnyen leszerelhetőek az eurószkeptikusok érvei, de nem lehet őket figyelmen kívül hagyni. A volt lengyel miniszterelnök szerint az utóbbi évek radikális reformjainak köszönhetően, Lengyelországnak mostanra csak visszafogott lépésekre volna szüksége ahhoz, hogy csatlakozzon az ERM II-höz.

Belka elmondta: tapasztalatai szerint csak egy gazdasági válság teremt teljes elszántságot a társadalomban a reformokra. Amennyiben azonban nincsen válság, a reformot "el kell adni" az embereknek. A lengyel tapasztalatok azt mutatják, hogy a politikusok könnyen hitüket vesztik a gazdasági szakemberekben, ha azok állandóan rosszabb színben tüntetik fel a gazdaság helyzetét a valóságosnál - Belka szerint minden esetben realistának kell maradni.