Újabb leminősítés, ezúttal Japánból

Vágólapra másolva!
Egy fokozattal rontotta - bár így is az elsőrendű befektetői sávban tartotta - csütörtökön a magyar szuverén forintadósság besorolását a Japan Credit Rating Agency (JCR), arra hivatkozva, hogy szerinte a választások után sem várható gyors költségvetési konszolidáció.
Vágólapra másolva!

A regionális hitelminősítő csütörtöki tokiói bejelentése szerint a nála eddig "A plusz" szinten nyilvántartott, hosszú futamú, helyi valutában vezetett magyar államadósság új osztályzata "A", stabil kilátással.

A JCR megerősítette a hosszú lejáratú deviza-kötelezettségek szintén "A" szintű, stabil kilátású besorolását.

A forintosztályzat visszaminősítését a japán cég azzal indokolta, hogy szerinte valószínűtlen a makacsul magas költségvetési deficitek csökkenése, és rövid távon elkerülhetetlen az államadósság növekedése.

A JCR szerint mind az MSZP, mind a Fidesz költekező jellegű gazdaságpolitikai intézkedéseket ígér választási kampányában, és "bármelyikük győz is, a nagy költségvetési hiányokra rövid távon nem születik megoldás".

A magyar devizaadósság osztályzatának megerősítését ugyanakkor az a várakozás támasztja alá, hogy Magyarország középtávon össze fogja hangolni gazdaságát az euróövezetével, emellett a közvetlen külföldi tőkebefektetések révén erősödik a magas hozzáadott-értéktartalmú termelői bázis - áll a JCR csütörtöki közleményében.

A cég hangsúlyozza, hogy az osztályzatok kilátása stabil, és jóllehet a nagy költségvetési és folyómérleg-hiányok "bizonyos ideig" még fennmaradnak, jók a csökkenő inflációval kísért növekedési kilátások.

A JCR csütörtöki minősítési bejelentése előtt egy nappal a Moody's Investors Service globális hitelminősítő közölte Londonban, hogy az addigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az egyébként nála is magasan elsőrendű, "A1" minősítésű, szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását, a romló költségvetési helyzetre hivatkozva, és arra, hogy egyelőre egyik nagy párt sem mutat elkötelezettséget a közfinanszírozási rendszer rendbetételére.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege (DrKW) a csütörtöki JCR-közlemény után kiadott gyorselemzésében azonban azt írta: a költségvetési hiánycélok újabb túllépése esetén a devizaadóssággal kapcsolatban is változhat a JCR véleménye.

A londoni Dresdner-elemzők szerint a magyar devizaadósi osztályzat visszaminősítésének egyik kiváltó oka lehet például, ha csalódást keltőnek bizonyul a brüsszeli EU-bizottság elé szeptemberig beterjesztendő, módosított magyar eurókonvergencia-program. A DrKW szerint, ha az áprilisi választások után az derül ki, hogy továbbra sem várható érdemi költségvetési konszolidáció, akkor a két nagy globális hitelminősítő, a Standard & Poor's (A mínusz) és a Moody's Investors Service (A1) is valószínűleg rontani fogja a magyar szuverén adósosztályzatot, miután mindkét cég nemrég negatívra változtatta e besorolások kilátását.

Az S&P január végén adott negatív kilátást a magyar küladósságra, a Moody's viszont éppen a JCR csütörtöki bejelentése előtt egy nappal közölte Londonban, hogy az addigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az egyébként nála is magasan elsőrendű, "A1" minősítésű szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását. A Moody's a romló költségvetési helyzetre hivatkozott, és arra, hogy egyelőre egyik nagy párt sem mutat elkötelezettséget a közfinanszírozási rendszer rendbetételére.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő decemberben már vissza is minősítette a magyar devizaadósi osztályzatot a közepes befektetői "BBB plusz" szintre.

A londoni Dresdner-iroda csütörtöki elemzése szerint ez a negatív hitelminősítési folyamat rövid távon nyomást fog gyakorolni a magyar konstrukciók iránti befektetői hangulatra, és ezt fokozhatja, ha az euróövezeti jegybank (EKB) a következő hónapokban jelentősebb kamatemelést hajt végre.

A DrKW már előző nap, a Moody's kilátásrontása után kiadott londoni kommentárjában 270 forintos euróárfolyamot jósolt az idei év végére.

A Daiwa Securities SMBC és a Nikko Citigroup értékforgalmazók két hete közölték, hogy megbízást kaptak a magyar kormánytól egy hétéves, 25 milliárd jenes szamurájkötvény megszervezésére. Az árazás március első felében várható.