A külkerhiány 2,839 milliárd euró volt tavaly

Vágólapra másolva!
A külkereskedelmi termékforgalom hiánya tavaly 2,839 milliárd euró volt, szemben az egy évvel korábbi 3,914 milliárd euróval - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. 
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a 2005. évi hiány, 52,559 milliárd euró behozatal és 49,720 milliárd euró kivitel mellett alakult ki. Az import 8,3 százalékkal, az export 11,4 százalékkal nőtt a bázishoz képest.

Az export forintértéke 9,9, az importé pedig 6,8 százalékkal bővült tavaly, folyó áron számolva: a külkereskedelmi deficit 283 milliárd forinttal csökkent 704 milliárdra. A kivitel 76-24, a behozatal pedig 68-32 arányban oszlott meg az Európai Unió tagállamai és az unión kívüli országok között.

A cserearány - a kivitel és a behozatal árszintjének ellentétes irányú változása mellett -2 százalékot meghaladó mértékben romlott.

A forint árfolyama 1,5 százalékkal erősödött, amelyen belül az euróhoz és a dollárhoz viszonyított felértékelődés mértéke azonos volt. A külkereskedelmi forgalom devizaárszintje exportban 1 százalékkal, importban pedig 3 százalékkal nőtt.

A hivatal adatai szerint tavaly - a világkereskedelmi folyamatokkal összhangban -, a magyar külkereskedelem mérsékeltebben növekedett a megelőző évinél.

A cserearány - a kivitel és a behozatal árszintjének ellentétes irányú változása mellett -2 százalékot meghaladó mértékben romlott.

A kivitel forintárszintje közel 1 százalékkal csökkent, a behozatalé, mintegy 1,5 százalékkal nőtt. A cserearány romlásában fő szerepet játszott az energiahordozók árnövekedése. Importban a földgáz forintárszintje 28 százalékkal, a kőolaj-termékeké 36 százalékkal, a nyers kőolajé pedig 42 százalékkal lett magasabb, s az árufőcsoport áralakulása összességében, mintegy 1,5 százalékponttal rontotta a cserearányt.