A hó végétől pályázható a nyílászárók cseréje

Vágólapra másolva!
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter meghirdette a lakossági energetikai pályázatokat, vissza nem térítendő támogatás formájában. A pályázatok a lakossági energiamegtakarítás támogatását, illetve a megújuló energiaforrások bővítését szolgálják.
Vágólapra másolva!

A lakossági energiamegtakarítás pályázatnál (nyílászárócsere, hőszigetelés, energiatakarékos berendezések) összesen 880 millió forint áll rendelkezésre, ez körülbelül 3300 eredményesen pályázó támogatását teszi lehetővé. A megújuló energiaforrások felhasználásának bővítésére kiírt pályázat keretösszege 183 millió forint, melyből becslések alapján 500 pályázó kaphat pénzügyi segítséget.

A NEP-2006-1 kódszám alatt meghirdetett támogatásra a hagyományos technológiával épült lakások tulajdonosai pályázhatnak, abban az esetben, ha magyar állampolgárságú természetes személyek. Az egyedi lakás tulajdonosok mellett a hagyományos technológiával épült épületek esetén indulhatnak a lakásszövetkezetek, illetve társasházak tulajdonosi közösségei is. A vissza nem térítendő támogatást az 1994 előtt, hagyományos technológiával épült lakóépületek utólagos hőszigetelésére, a nyílászárók utólagos hőszigetelésére, illetve cseréjére, a meglévő fűtési, illetve melegvíz ellátási berendezések korszerűsítésére, energiatakarékos berendezésre való cseréjére kell fordítani.

Egyedi tulajdonosok esetén az elnyerhető támogatás egy korszerűsítési cél esetén legfeljebb 300 ezer forint, kettő vagy három cél esetén legfeljebb 600 ezer forint. Társasházak, illetve lakásszövetkezetek esetében, ha egy célra irányul a pályázat, az elnyerhető összeg a beruházásban érintett lakásonként 200 ezer forint, több korszerűsítési cél esetében pedig lakásonként 400 ezer forint. Az elnyert összeg egyik esetben sem nem lehet több a beruházási költség egyharmadánál.

NEP-2006-2 kódszámmal lehet pályázni a megújuló energiaforrások felhasználásának a bővítésére. Erre a támogatásra kizárólag magyar állampolgárságú magánszemélyek pályázhatnak a saját ingatlanuk vonatkozásában. A kérelmeket biomassza-felhasználás, geotermikus-felhasználás, illetve szélenergia-felhasználás növelésére, napkollektorok, napelemek létesítésére, megújuló energiával üzemelő alternatív, földgázt kiváltó berendezések és hőszivattyú létesítésére lehet előterjeszteni. Az elnyerhető összeg, ha kizárólag napkollektoros rendszer létesül, nem haladhatja meg a 300 ezer forintot. Egyéb beruházásnál, vagy ha a napkollektor mellett más megújuló energiahordozó beruházás is történik, legfeljebb 500 ezer forintot lehet igényelni. Ebben az esetben is érvényesül az a feltétel, hogy a beruházás egyharmadát nem haladhatja meg a támogatás.

A kérelmeket postai úton, március 31-től lehet benyújtani az Energia Központ címére (1476 Budapest, Pf: 288). A pályázatokkal kapcsolatos tudnivalók a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapjáról tölthetők le, de az Energia Központ Kht. Ügyfélszolgálatán (tel: 456-4302; 4388) is felvilágosítást adnak az érdeklődőknek.