Bioüzemanyag készülhet a fölös gabonából

Vágólapra másolva!
Évi két-három millió tonna terményből készítenének bioüzemanyagot Magyarországon. A szakértők elsősorban a hazai intervenciós gabonakészletek felszámolását remélik a beruházásoktól. Gyengébb termés esetén azonban akár áruhiány is létrejöhet a bioetanol-üzemek felépítése esetén.
Vágólapra másolva!

Ha a létesítmények két éven belül elkészülnének, a már ma is tárolt intervenciós kukoricamennyiség jelentős része hasznosítható lenne - mondta Lakatos Zoltán, a kereskedőket és feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség elnöke a Világgazdaságnak.

Az uniós intervenciós felvásárlás lényege, hogy Brüsszel a felkínált gabonát az előre meghatározott, 101,31 eurós (26-27 ezer forintnak megfelelő) tonnánkénti áron megveszi. A termény így Magyarországon marad ugyan, de az EU tulajdonává válik.

Lakatos Zoltán szerint a bioipar "normál esetben" hosszabb távon nem jelenthet konkurenciát az állattenyésztőknek és a takarmánygyártóknak. Magyarországon ugyanis átlagos években 7-8 millió tonna kukorica terem, míg a hazai felhasználás 3,6-3,7 millióra apadt az állatállomány zsugorodása miatt. Más szakértők viszont elképzelhetőnek tartják, hogy aszályosabb években konkurencia alakulhat ki.

A piaci feszültségek és az áruhiány megelőzése érdekében országos szinten kellene koordinálni, mennyi bioberuházás valósuljon meg - vélte a szövetség elnöke. A gabonatermelők is egyetértenek a mai fejlesztési elképzelésekkel, de további garanciákat kérnek.

Az előállítást ösztönző uniós kedvezmények alapvetően meghatározhatják azt is, hogy a biogyárak kereslete mennyire gerjeszthet áremelkedést a hazai gabonapiacon. Az áruhiány veszélyét mérsékelheti, hogy kísérletek folynak több növényfajtával, amelyeket a remények szerint a kalászosoknál jobb hatásfokkal lehet hasznosítani a bioetanol-előállítás során.

Az új tagállamokat a támogatható növények körének bővítésével vonnák be az energetikai célú termesztés ösztönzésének rendszerébe. Harangozó Gábor, európai parlamenti képviselő elmondta, hogy megszüntetnék azt a gyakorlatot is, hogy az ilyen típusú kifizetéseket a csak a régi tagállamokban létező területpihentetési támogatásokkal kötik össze.

Szakértők szerint a biokomponensek részaránya a mostani feltételek mellett az üzemanyag-felhasználáson belül nagyjából tíz százalékra emelkedhet a következő tíz évben. Jelenleg az EU-ban a tüzelőanyagként szolgáló növények és az energianövények termesztése legfeljebb 1,5 millió hektáron, hektáronként 45 euróval támogatható.