Az EBRD beszáll az M6-os finanszírozásába

Vágólapra másolva!
Az eredeti finanszírozási formában tervezett összeggel, vagyis 32 millió euróval vesz részt a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a magyarországi M6-os autópálya új refinanszírozási programjában.
Vágólapra másolva!

Az M6-os eredeti finanszírozását felváltotta a Dexia Capital Markets befektetési csoport által szervezett 212 millió eurós, változó kamatú elsőbbségi kötvény, az Európai Beruházási Bank (EIB) által nyújtott 200 millió eurónyi hitel, valamint egy 19 millió eurós adósságszolgálati tartalékkeret, amelyet szintén a Dexia kezel. Mind az EIB hitelt, mind a kibocsátandó kötvényt a Financial Security Assurance (FSA) biztosító garantálja.

Az EBRD ezek közül a 212 millió eurós kötvénybe száll be, 32 millió eurónyit lejegyezve a luxemburgi tőzsdére bevezetendő kibocsátásból, a pénteki közlemény szerint.

az új refinanszírozási program az első olyan közös magán-, és állami szektorbeli (PPP) beruházás, amelyet a tőkepiacról refinanszíroznak - fűzte hozzá a kelet-európai átalakulás pénzügyi segítésére létrehozott londoni bank infrastrukturális üzleti csoportjának igazgatója, Alexander Auboeck az EBRD-részvétel bejelentéséhez.
Az M6-os refinanszírozási tranzakciójának a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a legjobb, "AAA" kockázati besorolást adta, a kibocsátások mögött álló feltétlen és visszavonhatatlan tőke- és kamatfizetési garanciákra hivatkozva.

Az EBRD március eleji éves eredmény-ismertetése szerint a bank a kedvezményezett térség egészének, az elmúlt 15 évben összesen, nettó 30,3 milliárd euró finanszírozást nyújtott; a kereskedelmi társfinanszírozók mozgósított tőkéjével együtt, az egyes programok finanszírozási összértéke 94,4 milliárd euró volt az utóbbi másfél évtizedben.

A közép-európai és balti államok részaránya ugyanakkor meredeken csökken: ez a térség a tavalyi új EBRD-finanszírozásokból már csak 700 millió eurót kapott, ami a teljes összeg 16 százaléka. Egy évvel korábban, a térségbeli kedvezményezettek még az EBRD-kihelyezések 23 százalékhoz jutottak hozzá.

A fő kedvezményezett térség most már Délkelet-Európa, a Kaukázus és Közép-Ázsia; ezekbe az országokba irányult tavaly az új kihelyezések 58 százaléka, a 2004-es 47 százalék után. Csak az oroszországi programokra 1,1 milliárd euró, az új vállalások 26 százaléka jutott.

Az EBRD mindazonáltal többször közölte, hogy egyelőre nem tervezi a kivonulást a már uniós kedvezményezett országokból, így Magyarországról sem; ez utóbbiban, elsősorban a nagyobb infrastrukturális beruházások finanszírozásában lát még részvételi lehetőséget.

A 2005-ös évről március elején közzétett adatok szerint az EBRD tavaly, összesen 4,3 milliárd euró új kihelyezésére vállalt kötelezettséget, ami több, mint eddig bármely évben.