Milliárdos állami bevétel feltárt adóhiányból

Vágólapra másolva!
Az APEH revizorai tavaly több mint 152 milliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel, 75,5 milliárd forint bírságot és késedelmi pótlékot szabtak ki ellenőrzéseik során, és 780 ügyet adtak át a Nemzeti Nyomozó Iroda pénzügyi nyomozóinak.
Vágólapra másolva!

Az adóhatóság közleménye szerint az elmúlt évben 633 adó- és tb-csalás ügyében fejeződött be nyomozás, amelynek során 1459 gyanúsított 2676 bűncselekményére derült fény mintegy 10,1 milliárd forint elkövetési értékben.

Az adóhivatal és a Nemzeti Nyomozó Iroda március 31-én áttekintette a együttműködésük tapasztalatait. A találkozón az ORFK bűnügyi főigazgatója azt javasolta, hogy gyorsítsák "a társadalmat irritáló pénzügyi és adócsalások elleni fellépés eredményességének javítását, az egyes ügyek kapcsán az együttműködő szervek adatcseréit, jelzéseit".

A felvetéssel egyetértett Karácsony Imréné, a PM helyettes államtitkára, aki a folyó ügyek jogerős befejezésével, a költségvetés bevételeinek gyarapodásával is számol, de legfontosabbnak a gazdasági és adóbűncselekmények visszaszorítását tartotta - olvasható a közleményben.

A gazdasági bűnözés visszaszorítása és az adócsalások megakadályozása érdekében a közeljövőben a két hatóság áttekinti az eddigi együttműködés eredményeit, tapasztalatait, és egy új megállapodásban kívánja a jövőbeni közös működés kereteit meghatározni.