Vágólapra másolva!
A húsvét miatt megemelkedett kereslet miatt növekszik a tojás ára. Bár van elég tojás a hazai piacon, mégis jelentős mennyiségű import érkezett Spanyolországból - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Húsvét előtt megnő az igény a tojásra, általában 20 százalékkal több fogy belőle ilyenkor, mint az év más időszakában - mondta Földi Péter, a Tojástermelők és Tojóhibridtenyésztők Szövetsége titkára. A szakember hozzátette, hogy lenne elég tojás a magyar piacon is, ennek ellenére jelentős mennyiségű import érkezett az országba, a behozott áruval azonban különféle - például jelölési, fogyasztói információkra vonatkozó - gondok vannak. Az import főként a túltermeléssel küszködő Spanyolországból érkezett - az EU egyéb országaiban ugyanis nincs túltermelés -, és néhány kereskedőlánc már vásárolt is belőle.

A magyar tojások csomagolóhelyi értékesítési ára körülbelül a szezonalitásnak megfelelően alakul - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci információs osztályának piaci jelentéséből. A húsvéti ünnepek előtt szokásos tojásár-emelkedés az idén már február közepén megkezdődött Magyarországon.

A kutatók emlékeztetnek arra, hogy Magyarországon 2005 első negyedévében megváltozott az egyes tojás-méretosztályok és -kiszerelések aránya az összes értékesített mennyiségen belül. A múlt év első negyedében az M méretosztály még az értékesített mennyiség 75-84 százalékát tette ki, tavaly május óta azonban az M osztály aránya tartósan 70 százalék körüli. Ezzel párhuzamosan az L méretosztály aránya a korábbi évek 20 százalék körüli értékéről 25 százalék fölé nőtt a múlt év második negyedévétől. Ennek hátterében feltehetően az van, hogy a magyar baromfitojás-import 2004-től 2005-re háromszorosára bővült a KSH adatai szerint.