Lefelé módosította az éves hiánycélt a PM

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) áprilisra - önkormányzatok nélkül - 159,2 milliárd forint államháztartási hiányt prognosztizál. Az első félévre 1283 milliárdot, egész évre pedig 3,3 milliárddal kevesebbet, 1542,6 milliárdos hiányt várnak- hangzott el a szaktárca szerdai tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A PM véglegesítette az államháztartás márciusi végleges pénzügyi mérlegét, eszerint a deficit márciusban 353,7 milliárd forintot tett ki, a hiány a prognosztizáltnál 91,1 milliárddal több, az első három havi összesített deficit 789,2 milliárd forint.

Tavaly áprilisban az államháztartás 225,1 milliárd forint kiadási többlettel zárt, az első négy havi összesített deficit az éves prognózis 69,9 százalékára rúgott.

A PM prognosztizált számaival a négyhavi hiány az éves előirányzat 61,5 százaléka, a féléves 83,2 százaléka lesz. A PM 3,3 milliárd forinttal lefelé módosította prognózisát az éves hiányra is, amely így 1542,6 milliárd forint.

Egyáltalán nem lehet komolyan venni azt amit jelenleg a költségvetés állapotáról mondanak - mondta el az [origo]-nak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Vasárnap után ugyanis szinte biztosan új időszámítás kezdődik az elemző szerint, a kérdés csak az, hogy ez mennyire lesz látványos. Az azonban már most látszik, hogy a vezető politikusok is kezdik elismerni a jelenlegi helyzet tarthatatlanságát.

Katona Tamás közigazgatási államtitkár bejelentette: az Eurostatnak március végén elküldött államháztartási mérleg - notifikációs jelentés - szerint 2005-ben az eredményszemléletű (ESA 95') hiány a GDP 6,1 százaléka volt, a GDP arányos államadósság pedig 58,4 százalék, nyugdíjkorrekcióval számolva.