Az ICEG 400 milliárdos megszorítást javasol

Vágólapra másolva!
Költségvetési kiigazítás nélkül a GDP-arányos államháztartási-hiány idén elérheti a 9 százalékot - állítják az ICEG kutatói. Véleményük szerint a deficitet 400 milliárd forinttal kellene csökkenteni, alapvetően a kiadások lefaragásával, adóemelésre ugyanis nincs tér.
Vágólapra másolva!

Mindenképpen kiigazítás kell a költségvetésben, ráadásul minél előbb - vélik az ICEG Európai Központ kutatói. Gáspár Pál igazgató szerint elégséges volna a tavalyival megegyező szintre leszorítani az idei hiányt, ez már megnyugtatná a piacokat is. Mindez 1,6-1,8 százalékpontos GDP-arányos deficitcsökkentésnek felel meg, ez mintegy 400 milliárd forintos vágás lenne - számol be a Napi Gazdaság.

E komoly tétel három fő forrásból jöhetne össze: az állami intézményrendszer racionalizálásából, létszámcsökkentéséből, a nagy elosztó rendszerekben elért megtakarításból, illetve a bevételek növeléséből. Ez utóbbival kapcsolatban Gáspár megjegyezte: az adóbevételek növelésére - részben a régiós adóverseny miatt - jelenleg nincs tér, vagyis alapvetően kiadáscsökkentésre van szükség. A kutató szerint elkerülhetetlen, hogy ezt a lakosság is megérezze.

Nem látná jó megoldásnak a kedvezményes, 15 százalékos áfakulcs 20 százalékra történő emelését, és úgy véli, nem biztos, hogy az egykulcsos rendszer felé kellene elmozdulni. Elhibázott lépés volt a felső áfakulcs csökkentése, ugyanis miközben a versenyképességen nem javított érzékelhetően, több száz milliárd forinttal csökkentette a költségvetés bevételeit. Arra talán volna lehetőség, hogy e kulcs esetében visszalépjen a kormányzat - tette hozzá Gáspár.

A nagy elosztó rendszereknél - egészségügy, oktatás, szociális ellátások - a kutatók szerint valamilyen formában növelni kell a lakosság közvetlen hozzájárulását. Ez lehet egyrészt a közvetlen lakossági finanszírozás, azaz a szolgáltatások valamilyen mértékben történő fizetőssé tétele, másrészt az állami juttatások csökkentése.

Tekintettel az őszi önkormányzati választásokra, valószínűsíthető, hogy az első kiigazító lépések a választók meghatározó rétegeit kevésbé érintik majd. Az ICEG úgy véli: az eddigi verbális kiigazítások után valós lépések kellenek, ellenkező esetben a piac kényszeríti ki a reformokat. A kormánynak immár nincs más választása, halogatás esetén ugyanis még kedvezőtlenebbé válhatnak a feltételek, azaz egy negatív sokk következtében volatilisabbá válhat a forint és meglódulhat az infláció.