Százmilliárdos kiigazításról szólnak a tervek

Vágólapra másolva!
A kormányzat 300-350 milliárd forintos kiigazításra készül a költségvetési hiány csökkentése érdekében - értesült a Népszabadság. A kormány tervei között áfa- és eva-emelés, a minisztériumi kiadások csökkentése, valamint a gyógyszerár-támogatások lefaragása szerepel. Szakemberek szerint legalább százmilliárdos lefaragásra van szükség.
Vágólapra másolva!

Több terv is közkézen forog kormánykörökben a deficit lefaragására. A Népszabadság értesülései szerint a kormányzat a büdzsé 300-350 milliárd forintos kiigazítására készül.

A legtöbbet emlegetett elképzelés szerint 20 százalékra emelnék a középső, jelenleg 15 százalékos áfa-kulcsot, de érintetlenül hagynák az alsó, öt százalékos kulcsot. Számítások szerint az áfa-emelés fél év alatt 150 milliárd forint bevételt eredményezne. Átmenetileg emelkednének ugyan a tömegközlekedés-, a gyógyszer-, az élelmiszer- és a kábeltévé-árak, azonban az inflációs hatás hosszú távon nem túl jelentős.

Szintén adóemelésre számíthatnak az evázók. Az adónemet választó vállalkozások az eddigi 15 helyett, 20 százalékos adót fizetnének - ez mintegy 30 milliárdos plusszbevétel a kincstárnak. Az adók emeléséhez szükséges törvényeket csak az Országgyűlés módosíthatja - időbe telik, amíg a parlament összeül, ezért eltart egy darabig, amíg az intézkedésekből bevétel lesz.

Gyorsabb pénzszerzésnek tűnhet, a költségvetési tételek lefaragása. A kormány a központi költségvetési intézmények büdzséjéből szelne le öt százalékot. Ugyanakkor a köztisztviselők béremelésére létrehozott alapot is csökkentenék. A számítások szerint ezek a megtakarítások 130 milliárdnyi gyors pénzt jelentenének a büdzsének.

A költségvetési tételek lefaragására mindenképpen szükség van: a deficit várhatóan az éves terv 83 százaléka lesz félévkor, idén azonban nem lehet eladni a Budapest Airportot, hogy a mérleg pozitívba billenjen.

Az egészségbiztosítónál 70 milliárdos túllépéssel számolnak. Amennyiben a kiadási előirányzatokat be kell tartani, ez az összeg rögtön megtakarításként tűnik fel a könyvelésben. A kiadáscsökkentés része lehet a gyógyszerár-támogatások csökkentése: elsősorban a drága, kiemelten dotált gyógyszerek támogatását csökkentenék.

Pénzügyi körök szerint legfeljebb ötszáz, de legalább százmilliárdos megtakarításokra volna szükség. A Kopint-Datorg által javasolt 500 milliárdos megtakarítás csak akkor jöhet szóba az elemzők szerint, ha az autópályák építési költségét az idén sem sikerül a költségvetésen kívülre helyezni.