A baromfiágazat 13 milliárdos kárt szenvedett

Vágólapra másolva!
Az uniós agrárminiszterek keddi döntése nyomán a magyar baromfiágazat újszerű, 6 milliárd forintos visszamenőleges támogatásban részesülhet. A madárinfluenza okozta károk enyhítésére szánt összeget fele-fele arányban uniós és nemzeti forrásból teremtenék elő. Az összeg csak az eddigi károk felét fedezi ugyan, de megmentheti a súlyos gondokkal küzdő ágazatot.
Vágólapra másolva!

A madárinfluenza eddig 13-15 milliárdos gazdasági kárt okozott a baromfiágazatnak, és a folyamatnak még nincs vége. A tárolás és fagyasztás költségei és a hatékonyságromlás eddig 6 milliárd, a piacvesztés és az árak visszaesése pedig 7 milliárdos kárt okozott - ismertette a helyzetet Bárány László, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnökségi tagja.

A fogyasztás visszaesésével együtt az árak is csökkentek, így tovább mélyült a válság. Az áruházak csökkentették az átvételi árakat, és a nyereséget csak részben adták tovább a fogyasztók felé. A kereskedelmi árak 40-80 forintos, azaz 15-20 százalékos kilogrammonkénti csökkenése kényszerpályára állított számos vállalatot. Aki tudta, a termelőkre hárította a veszteséget, a korábbi 30 nap helyett 60-90 napos fizetési határidőkkel tovább növelve a körbetartozást vagy egyáltalán nem fizetve a beszállítóknak.

A veszteséges termelés miatt a békéscsabai feldolgozó 5 hete bezárt, és a Zalabaromfi Rt. is súlyos gondokkal küzd. Szeptemberre további 2 nagy és 6-8 közepes cég kerülhet a csőd szélére, ha nem sikerül megállítani a 2-3 százalékos jövedelmezőségű ágazatból kifolyó pénzeket - mondta Takács László, a BTT igazgatója.

A károk enyhítését célzó akciótervet jövő kedden terjesztik az uniós döntéshozók elé, majd az elfogadás után még a végrehajtására vonatkozó szabályokat is ki kell dolgozni. A károk felmérése és a pályázatok benyújtása ezután kezdődhet meg, így legkorábban szeptemberre várhatóak az első kiutalások. A bankok már biztosították a vállalatokat, hogy hajlandók az összeget előre finanszírozni, amennyiben a javaslat ígéret formájában is megjelenik.

Brüsszel elsősorban a piaci egyensúly helyreállítását szeretné elérni. Ezt a termelés korlátozásával kívánják megoldani, amiért természetesen jövedelempótló támogatásban részesítenék a termelőket. Ha a kereslet és kínálat kiegyenlített lenne, azaz kevesebb termék lenne a piacon, nem kellene jelentős összegekért hűtőházakban tárolni a jelenleg 4 ezer tonnányi baromfiterméket és magasabb árat lehetne kérni az áruért, tehát újra működőképes lenne az ágazat.

A másik cél az ágazatban dolgozó 30 ezer ember munkahelyének megőrzése, a támogatás egy része erre a célra lesz elkülönítve. A terméktanács szeretné az ágazat szereplőinek szakmai érdekeit képviselni a tárgyalások során, és a vállalatok közterheinek átmeneti csökkentését elérni. A zárolt körzetekben felmerült károkra szintén kárenyhítési javaslat kidolgozását indítványozzák - mondta Takács László, a szervezet igazgatója.

A Baromfi Terméktanács az ágazatban régóta károkat okozó szürke- és feketegazdasággal szembeni fellépés jegyében informatikai rendszerének továbbfejlesztetését is elhatározta. Ennek segítségével kiszoríthatók lesznek a piac 18-25 százalékát kitevő számla nélküli termékek a kereskedelemből. A terméktanács célja az ellenőrzések és támogatások összekötése a további népszerűsítés előtt álló védettbaromfi-emblémával, amelynek használata csak a legális, ellenőrzött termékeket előállító gyártók számára lehetséges.