Több napraforgót vethetnek a belvíz miatt

Vágólapra másolva!
Most áreséssel kell számolni, középtávon viszont már erősödés várható az olajos növények világpiacán, a magyarországi árakat elsősorban Oroszország, illetve Ukrajna termelése határozhatja meg.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban megállt a szójatermékek árának növekedése, sőt minden termék ára csökkent, bár a forint dollárhoz viszonyított további gyengülése "elfedi" az áresés mértékét - hívja fel a figyelmet jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci információs osztálya. Az áresés egyik oka az Egyesült Államok szója-vetésterületének csaknem 6 százalékos növekedése, aminek következtében a termés nagyobb lehet, mint az elmúlt két, rekordtermést hozó évben. A másik ok már korábbról ismert: nem megy jól az egyesült államokbeli szója-exportőröknek, a világ fő fogyasztó régiói, Európa és Ázsia ugyanis főként dél-amerikai terményt vásárolnak. Ezért a nagy készletek továbbra is nyomják a világpiacot, annak ellenére, hogy a dél-amerikai termés nem volt túl jó - olvasható a Napi Gazdaságban.

A világpiaci árak annak ellenére is esnek, hogy ebben a gazdasági évben, várhatóan 7,5 millió tonnával több növényolajat fogyaszt el a világ, mint tavaly. (Az elmúlt tíz év éves növekménye különben 4-5 millió tonna.) A kiugró olajfogyasztást erősíti az ásványi olaj árának újabb emelkedése is. Középtávon ugyanakkor az elemzők a növényi olajok és olajnövények áremelkedésére számítanak, elsősorban azért, mert a nagy készletek (elsősorban a szója esetében) csak a termelő országokra jellemzők. A nagy fogyasztó övezetekben az olajmalmi kapacitásokhoz és a fogyasztáshoz képest inkább alacsony készletekkel lehet számolni.

A repce árát március elején növelte a spekulánsok várakozása, hogy a kifagyások jelentősen csökkenthetik az európai termést. A károsodás mértékéről még nincs adat, de Európát sem hagyta érintetlenül az amerikai szójaár esése - bár a repce ára nem csökkent annyira, mint a szójáé. Az áresést azonban itt is "elfedi" a forint utóbbi időben elszenvedett gyengülése.

Az agrártárcától kapott információk szerint Magyarországon, idén 541 ezer hektáron terveztek napraforgót a gazdálkodók - ez 5-10 százalékkal nagyobb terület, mint a tavalyi -, s eddig, a tervezett terület 65 százalékán, 355 ezer hektáron sikerült földbe tenni a magot. A Dunántúlon 70, Kelet-Magyarországon inkább 30 százalék körüli lehet az elvetett mennyiség - becsüli a munkák készültségét Papula László.

A növényolajgyártással foglalkozó Bunge Zrt. vezérigazgatója szerint gond, hogy - elsősorban Kelet- és Délkelet Magyarországon - a kiterjedt talajvizek, belvizek miatt késik a vetés, nagyon sok területre egyáltalán nem is lehet rámenni a gépekkel. A kukoricát és a napraforgót gyakorlatilag egy időben kell elvetni (a kukoricát valamivel előbb). Ezért a belvizes helyzet miatt most nagy kérdés, hogy idén mekkora területet tudnak bevetni napraforgóval, illetve hogy mivel vetik be a kiszemelt földeket. Ha ugyanis a kukoricát nem tudják elvetni időben a gazdálkodók, de a terület legkésőbb május végén, június elején már vethetővé válik, akkor ez a helyzet a nagyobb napraforgóvetésnek kedvez, ezekbe a földekbe ugyanis, előreláthatóan az olajos növényt teszik majd. A mezőgazdászok szerint a következő három-négy hét időjárásán, belvízállapotán nagyon sok múlik.

A Bunge Zrt. már elkezdte kötni a termelőkkel a szerződéseket, ennek befejezése azonban, a termelői hajlandóság miatt, inkább a vetés befejezése után - idén május végén, június elején - várható. A felvásárlási árakat a vezérigazgató szerint elsősorban nem a belföldi helyzet, hanem a nemzetközi kereslet-kínálat alakítja. A feldolgozók a nemzetközi árakból kiindulva számolják ki, hogy mennyit adhatnak az adott terményért. Az tehát, hogy kevesebb vagy több lesz-e a magyarországi termés, az árakban csak nagyon indirekt módon jelenhet meg. Inkább attól függhet sok minden, hogy Oroszország, Ukrajna termelése hogyan alakul. Ez a hatás sokkal inkább érintheti a piacot, mint a hazai termelési eredmények alakulása - hívja fel a figyelmet Papula László.

Európában továbbra is dinamikusan nő a növényolajok fogyasztása, ebben a gazdasági évben várhatóan 6,5 millió tonna növényolajat importál az EU, ez egymillió tonnával több, mint az előző gazdasági évben. Az árak stabilak, a belső árak az import ellenére sem csökkentek. A termelői napraforgó árak a hazai piacon sem változtak, a kereskedés viszonylag alacsony szinten folyt az utóbbi időben. A tőzsdei napraforgó árak, a szakértők által spekulatívnak minősített áresés után, kezdenek újra a gazdasági realitásoknak megfelelően alakulni. A repce árakat főként a forintgyengülés növelte, emiatt ugyanis nőtt a repcemag ára a német és az osztrák piacon. A hazai napraforgóolaj és -dara árak sem változtak érdemben - számol be a Napi Gazdaság.