Nehezebb lesz fantomcéget létrehozni

Vágólapra másolva!
Tovább szűkül a fantomcégek mozgástere. Az idevágó szabályozások arra törekszenek, hogy a szabálytalan működést célzó társaságok létre se jöhessenek - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Új jogszabályok készülnek a fantomcégek alapításának kiszűrésére. Már a július elsején hatályba lépő cégtörvény is tartalmaz egy fontos rendelkezést: a cégbejegyzéshez megköveteli a székhely, telephely, fióktelep használatára való jogcím igazolását. A leendő vállalkozásnak tehát csatolnia kell például a telephelyéül szolgáló ingatlanra vonatkozó bérleti szerződést. A jogügyletek biztonságát és a hitelezői érdekek védelmét kívánja erősíteni egy másik törvény, amely lehetővé teszi, hogy az ügyvéd, a közjegyző közvetlenül, elektronikus úton betekintsen a BM központi nyilvántartó rendszerébe.

Az eredetileg elsősorban a lakásmaffia elleni hatékonyabb fellépés, de általában is az ingatlanügyletek tisztasága érdekében bevezetendő előzetes ügyvédi, közjegyzői ügyfélkontroll a cégalapításban és az üzletrész-átruházásokban szintén megbízhatóbb jogászi közreműködésre ad módot. Nem egy cég már az alapításkor gyanús lehet: székhelye, tevékenységi köre azt sejteti, hogy nem egészen tiszta ügyletekre készül. Ennek igazolása vagy cáfolata érdekében a jogi képviselő megnézheti a belügyi nyilvántartásban a cégszolgálatnál és a földhivatalnál, hogy az alapító okiratban megjelölt székhely, telephely vagy fióktelep létezik-e, s ha igen, hihető-e, hogy ott valóban cégközpont, telep működik. Így nem fordulhat elő, hogy a társaságot nem létező címre jegyezzék be, netán egy hajléktalanszálló legyen a székhelye, vagy mondjuk egy olyan kis lakás ahol "papíron" húsz vállalkozás tevékenykedik egymás hegyén-hátán. Ha ugyanis a beszerzett adatokból ez derül ki, akkor az eljáró ügyvédnek vagy közjegyzőnek meg kell tagadnia a társasági szerződés ellenjegyzését. Az informálódás jogszabály adta lehetőség lesz, ám indokolt esetben köteles is élni azzal a jogi képviselő.

A már bejegyzett fantomcégek sorsa is megpecsételődik előbb-utóbb. A jelenleginél egyszerűbb lesz rájuk találni, mivel júliustól a céginformációs szolgálat nyilvántartásából kiderül, melyik vállalkozás nem adta le az éves mérlegét. A szolgálat ezt jelzi az illetékes cégbíróságnak, amely köteles a mulasztó társaság ellen törvényességi felügyeleti eljárást indítani. Ebben kiderül, hogy valódi vállalatról van-e szó, vagy pedig egy nem működő vállalkozásról, amelyet ki kell iktatni a piacról. Az ezzel kapcsolatos eljárást az új cégtörvény részletesen tárgyalja. A tartozásokat is felhalmozott cég ellen indított felszámolás során pedig - ugyancsak az új szabályozás alapján - mód van a társaság vagyonát elherdáló tagok felelősségre vonására.