Energiaár-emeléssel kezd az új kormány

Vágólapra másolva!
Már júliustól 10 százalék körüli villamosenergia-áremelésre készül a kormány - olvasható a Népszabadságban. A lap információit Kóka János gazdasági miniszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság szerint júliustól 10 százalék körüli villamosenergia-áremelésre készül a kormány, amely a lakosságot ezúttal valamivel nagyobb mértékben érinti, mint az ipart. Kóka János gazdasági miniszter a lap értesüléseit sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta. A napilap korábban azt írta, hogy a lakossági fogyasztókra évi 1500 köbméter mértékű fogyasztásig 10, efelett - a rászorulók kivételével - 25-30 százalékos gázáremelést várhat.

Az áremelés bevezetésének a napja egyelőre bizonytalan, ugyanakkor a lap szerint az áram- és a gázárak emelését egy napon szeretné megvalósítania a kormány. Mivel a vonatkozó szabályok szerint a gázármódosítást az intézkedés előtt egy hónappal közzé kell tenni - a július elsejei bevezetést valószínűsítve - legkésőbb ma kellene nyilvánosságra hozni a gáz (és a villany) áremelésének mértékét. A lap viszont úgy tudja, hogy ma ilyen bejelentés nem lesz, mert ezzel megvárják az új kormány megalakulását.

A napilap információi szerint jogászok viszont már vizsgálják annak a lehetőségét, hogyan lehet ennek ellenére, július elsején életbe léptetni az ármódosításokat. Az is előfordulhat, hogy pár hét csúszással, július közepétől emelkednének a hatósági energiaárak.