Drágább gyümölcsárakra készüljünk

Vágólapra másolva!
Nem csak a gyümölcs -és zöldségtermelők, de a fogyasztók is nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha továbbra is esős marad a nyár. Az Európa nagy részén zord időjárás miatt hiány alakulhat ki, ami áremelkedést jelenthet a piacokon.
Vágólapra másolva!

A sok eső, a hideg éjszakák miatt alacsonyabb a napsütéses órák száma és az átlaghőmérséklet az ilyenkor szokásosnál. Így előreláthatólag 2-3 héttel rövidül le idén a tenyészidőszak, amin csak egy szép hosszú ősz segíthet. Ez persze sovány vigasz azoknak, akik most szeretnének paprikát vásárolni, ugyanis a hideg fóliákból még nem lehet betakarítani, így magasabbak az árak, mint tavaly ilyenkor voltak.

A késői érés, a kisebb hozam csökkenti a gazdák bevételeit, a több permetezés pedig növeli a kiadásaikat, így drágább lehet a gyümölcs, mint tavaly. A végleges árak azonban csak a betakarítás után dőlnek el. Hamarosan kezdődik a korai meggy -és cseresznyefajták szürete. A termés már biztosan megsínylette a sok esőt, a gyümölcs jó része kireped, eladhatatlanná válik. A késői fajták még rendbe jöhetnek, ha a következő néhány héten szebb idő lesz.

A később érő gyümölcsök - az alma, körte, barack, szilva és szőlő - esetén is az eső okoz fejtörést a gazdáknak. A felázott földre nem lehet rámenni, a permetezéssel meg kell várniuk a szikkadást. Így szabadon garázdálkodhatnak a gombabetegségek, amiknek remek életfeltételeket biztosít a magas páratartalom. Az eddig jónak ígérkező termés sorsa a következő 2-3 hétben dől el.

Az árak növekedése még nem biztos, mert idén elmaradtak tavaszi fagyok, tehát ha a mostani esők miatt 10-20 százalékkal alacsonyabb lesz a termés, akkor csak a többlet veszik el - mondta Ledó Ferenc, a szentesi Délkertész Szövetkezet elnöke.

A terméskiesésről még nem készült felmérés, de hiány esetén biztosan magasabbak lesznek az árak, főleg akkor, ha a környező országokban is hasonló lesz az időjárás, és így nem lesz import sem - mondta Dr. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Hiány pedig könnyen kialakulhat, mert Európában - annak déli részét kivéve - szintén nagyon kedvezőtlen az időjárás, a magyar gyümölcsös termőfelület pedig nem növekedett idén. Mintegy 3-400 hektár gyümölcsös került felszámolásra, új telepítés pedig a tavalyi 687 helyett csak 231 hektáron történt.

A gabonánál a sok eső a vetés időpontját csúsztatta későbbre, így lerövidül a tenyészidőszak. Az eső és a vele járó fertőzések ronthatják a termés mennyiséget és minőségét, ráadásul mintegy 20 százalékkal növelik a művelési költségeket. Az alacsony jövedelmezőségű ágazatban ez komoly gondokat okozhat. A jelenlegi intervenciós gabonafelvásárlási árakkal és forintárfolyammal számolva 132 ezer forintos hektáronkénti bevétellel szemben 136 ezer forintos művelési költség is állhat.

Az elsősorban a szántóföldi kultúrákat érintő belvíz összességében nem csökkenti a 4,5 millió tonnás búzatermésre és 1 millió tonnás kukoricatermésre vonatkozó előrejelzéseket. Az érintett termelőknek persze nagy nehézségeket okoz, nekik szükségük lesz a kormány által megígért vis maior keretből történő kárenyhítésre -mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

A tartós eső, és ennek következtében ázott, sokhelyütt ismét belvizes talajok miatt tehát valóban elúszhat az idei betakarítás és a gazdák haszna.