Drágább lett a mezőgazdasági termelés

Vágólapra másolva!
Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén január-áprilisban 6,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Vágólapra másolva!

A növényi termékek árszínvonala 13 százalékkal emelkedett, az élő állatoké és állati termékeké 0,2 százalékkal csökkent, gyakorlatilag stagnált.

Az idén az első negyedévben az agrártermékek termelőiár-szintje 5,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A növényi termékek árszínvonala 13,3 százalékkal emelkedett, az élő állatoké és állati termékeké 1 százalékkal csökkent a jelentés szerint.

A zöldségfélék ára 21 százalékkal, a gyümölcsféléké 26,7 százalékkal emelkedett. A vizsgált időszakban ezekben a termékcsoportokban kevés termék, az éves mennyiség kis hányada fordul elő.

Az év első négy hónapjában a gyümölcsök közül az alma a legjelentősebb termék, amelynek az ára mind a piaci, mind a felvásárlóknak történő értékesítésnél növekedett. A piacinál 31,4 százalékkal, a felvásárlóknál történő értékesítésnél pedig 40,6 százalékkal drágult.

A burgonya ára - a tavaly ilyenkori több, mint 50 százalékos csökkenés után - az idén 47,3 százalékkal emelkedett.

A gabonafélék termelői átlagára 3,2 százalékkal nőtt a tavaly ilyenkori alacsony szinthez képest.

A vágóállatok termelői ára 2006. január-áprilisban 0,3 százalékkal nőtt a tavalyi 10,9 százalékos emelkedés után. A vágóállatokon belül a vágómarha ára 16,6 százalékkal nőtt, a vágósertés ára nem változott az előző évhez képest, a vágóbaromfi ára pedig 4 százalékkal csökkent.

Az állati termékek ára 0,9 százalékkal csökkent, ezen belül a tej termelői ára 3,8 százalékkal, a méz ára 6 százalékkal mérséklődött, a tyúktojás ára viszont 8,6 százalékkal nőtt 2005 első négy hónapjához viszonyítva.