Kevesebb a csőd, több a végelszámolás

Vágólapra másolva!
Az idei év első felében a csődök száma több mint felére, 8-ra csökkent. Nőtt azonban a felszámolások és a végelszámolások száma az előző év azonos időszakához viszonyítva - derült ki a Creditreform Magyarországi Hitelezővédelmi Szövetség jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Az idei év első félévében 4588 felszámolás és 2639 végelszámolás indult a Creditreform adatai szerint. Egy évvel korábban a csődök száma 17 volt, a felszámolásoké 3984, a végelszámolásoké pedig 2330-at tett ki.

A közlemény szerint az összes eljárás száma több, mint 14 százalékkal magasabb 2005 első félévéhez képest. A felszámolások esetében, az emelkedés mértéke meghaladja a 15 százalékot, a végelszámolások esetében pedig 13 százalékot, a közzétett új eljárások számához viszonyítva.

A 2006. I. negyedévi adatokat összevetve az elmúlt tíz esztendő adataival megállapítható, hogy a különböző típusú eljárások száma, ebben az évben eddig a legmagasabb, és összességében meghaladta a 2005.évi összes eljárások számának 57 százalékát.

A 2006 első félévében közzétett fizetésképtelenségi eljárások ágazati megoszlása szerint a kereskedelemi és az építőipari cégek vezetik a rangsort, az eljárások csaknem 50 százaléka a két ágazatban indult, miközben az összes működő céget tekintve, e két ágazatban regisztrált cégek aránya összességében nem éri el 35 százalékot.